Odluka na današnjoj sjednici

Finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK za narednu godinu 280 miliona KM

15.12.2023. 12:15 / Izvor: Fena
ZDK

Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je prijedlog odluke o davanju saglasnosti na Finansijski plan ZZO ZDK za 2024. godinu.

Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je danas prijedlog odluke o davanju saglasnosti na Finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK za 2024. godinu zajedno s odlukom o izvršenju tog plana i na iznos od 280.000.000 KM, a koji će se narednog petka naći i pred zastupnicima Skupštine ZDK.

Potvrdio je to kantonalni premijer ZDK Nezir Pivić.

Budžet te ustanove za tekuću godinu usvojen je na iznos od 259.960.397 KM, što znači da će zdravstveni sektor u tom kantonu naredne godine na raspolaganju imati preko 20 miliona KM više novca.

"Budžet ZZOZDK za narednu godinu iznosi 280 miliona KM. Pored toga, imali smo niz odluka koje se odnose na podsticaje poljoprivredi i privredi, u iznosu od oko 1.300.000 KM. Zatim, kontinuirana podrška borcima u iznosu od oko 170.000 KM te u okviru Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta podršku izgradnji i rekonstrukciji objekata od posebnog značaja za kanton, odnosno nacionalnih spomenika, u iznosu od oko 70.000 KM", kazao je Pivić.

Najavio je da će na sjednici Skupštine, zakazanoj za naredni petak, zastupnicima predložiti sva tri finansijska dokumenta neophodna za funkcioniranje tog kantona.

Skupština će, dodao je, usvajati budžet ZDK-a za 2024. te rebalans budžeta ZDK za 2023. godinu, kao i finansijske planove ZZOZDK te Službe za zapošljavanje ZDK.

"Tako možemo konstatirati da je Vlada ZDK, iako je imenovana prije 40-ak dana, uspjela da izvrši sve svoje obaveze te da u narednu godinu uđe spremna sa aspekta finansijskih planova za narednu godinu.", naglasio je Pivić.

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva navodi da su danas usvojili nekoliko odluka iz njegovog resora, u ukupnom iznosu od oko 600.000 KM.

"Samo 295.000 KM usmjerili smo za poljoprivredne proizvođače, oko 105.000 KM imamo na ime nerealizovanih zahtjeva iz prethodnog perioda, oko 111.000 KM opredijelili smo za otkupljivače i prerađivače jagodičastog voća na području ZDK. Imamo još nekoliko odluka koje su vezane za oblast veterinarstva, a ono što bih htio da naglasim je da smo danas izdvojili 100.000 KM za pomoć u sanaciji štete za poljoprivrednike s područja grada Visoko, koji se bave plasteničkom proizvodnjom i koji su u proteklom periodu bili pogođeni elementarnom nepogodom.", kazao je Čajić.

Najavio je kako će do kraja godine nastojati ispuniti sve ovogodišnje obaveze prema poljoprivrednim proizvođačima tog kantona.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti