Vlada dala saglasnost

BPK Goražde: Data saglasnost za potpisivanje kolektivnih ugovora u oblasti zdravstva

15.12.2023. 15:59 / Izvor: Fena
Vlada BPK

Vlada BPK dala je saglasnost na tekst i potpisivanje kolektivnih ugovora u oblasti zdravstva na teritoriji BPK za 2024. godinu.

Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde na sjednci održanoj danas, na prijedlog Ministarstva za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice, svojom odlukom dala je saglasnost na tekst i potpisivanje kolektivnih ugovora u oblasti zdravstva na teritoriji BPK za 2024. godinu, koji su prethodno usaglašeni između Pregovaračkog tima Vlade Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije te Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu BPK Goražde. 

Saglasnost je data i Ministarstvu za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport za potpisivanje Granskog kolektivnog ugovora za oblast osnovnog odgoja i obrazovanja koji je rezultat pregovora resornog ministarstva i Samostalnog sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja.

Razmatrajući materijale iz Ministarstva za privredu data je saglasnost na Program o izmjenama i dopunama Programa utroška srestava po „Programu podrške razvoju privatnim preduzećima i poduzetnicima BPK Goražde za 2023. godinu“. Ovim izmjenama na ekonomskom kodu Subvencije javnim preduzećima i poduzetnicima obezbjeđena su finansijska sredstva u iznosu od 284.000 KM kako bi se u cilju privrednog i ekonomskog razvoja podržao veći broj aplikanata. Saglasnost je data i na odluke o isplati novčanih podsticaja poljoprivrednoj proizvodnji na ime sufinaniranja obaveza socijalnog osiguranja za zaposlene u poljoprivredi i to za muškarce u procentu od pedeset posto dok su sredstva za žene izdvojena u stopostotonom iznosu. Pravo po ovom osnovu ostvarila su 43 korisnika.

Zaključcima Vlade saglasnost je data resornom ministru za potpisivanje ugovora sa goraždanskom kompanijom "Okac“ d.o.o. Goražde o izvođenju radova na sanaciji dijela pristupnih puteva do RTV repetitora na lokalitetu Zebine Šume u općini Foča u FBiH te Uhotića Brdo u Gradu Goražde. Saglasnost je data i za podnošenje zahtjeva prema JP „Elektroprivreda“ za priključak električne energije u objektima koji se nalaze na lokalitetu bivše kasarne „Goražde I“. Na prijedlog ovog ministarstva, utvrđen je i u skupštinsku proceduru upućen prijedlog „Strategije razvoja turizma BPK Goražde za period 2023-2030. godina“. Ovim dokumentom, između ostalog, određeni su srednjoročni ciljevi planiranja razvoja turizma našeg kantona u skladu sa ukupnim ekonomskim, socijalnim, ekološkim i kulturno-historijskim razvojem.

Odlukama Vlade saglasnost je data Direkciji robnih rezervi BPK Goražde za korištenje poslovnog prostora pri "Gradskoj tržnici“ Goražde za potrebe skladištenja sanitarnog i sanitetskog materijala te nabavku 262,5 tona drvene peleti za potrebe zagrijavanja objekata u kojim su smještene institucije BPK Goražde.

Na prijedlog Ministarstva za finansije imenovana je Glavna centralna popisna komisija za popis potraživanja imovine i obaveza na dan 31.12.2023. godine, a razmatrana je i primljena k znanju Informacija Ministarstva unutrašnjih poslova o stanju sigurnosti na području tog kantona i aktivnostima iz nadležnosti rada Uprave policije za novembar 2023. godine, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Vlade BPK Goražde.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti