Stekli uslove za prekid generalnog štrajka

Prihvaćena ponuda za kolektivni ugovor, prekida se štrajk u ArcelorMittalu Zenica

15.12.2023. 18:09 / Izvor: Fena
štrajk

Skupština Saveza samostalnog sindikata ArcelorMittala jednoglasno prihvatila najnoviju ponudu menadžmenta kompanije.

Skupština Saveza samostalnog sindikata ArcelorMittala Zenica, na hitnom zasjedanju, jednoglasno je prihvatila najnoviju ponudu menadžmenta kompanije koja je dogovorena na današnjem sastanku u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine.

Ovo je za Fenu potvrdio predsjednik Samostalnog sindikata AMZ-a Rašid Fetić, koji je napomenuo da su se ovim stekli uslovi za prekid generalnog štrajka.

Sastanak u Vladi FBiH, kojem je prisustvovao i premijer Nermin Nikšić, dogovorio je resorni ministar industrije, energetike i rudarstva Vedran Lakić, ali predstavnici Sindikata nisu odmah nakon današnjeg sastanka u Sarajevu željeli i saopćiti uslove za prekid generalnog štrajka, u koji su stupili 20. novembra.

"Svim radnicima će, uz decembarsku plaću u januaru naredne godine, biti isplaćen i bonus od 2.520 KM; zatim topli obrok u iznosu od 7,5 KM, a koji će biti obračunat retroaktivno, od 1. juna ove godine. Razlika za topli obrok bit će, također, isplaćena u januaru, uz decembarsku plaću. “Bajramaluk” će biti isplaćen u novcu, u iznosu od 100 KM, a regres uz aprilsku plaću (50 posto prosječne mjesečne plaće svih radnika u 2023.), odnosno u maju naredne godine. Dogovoren je i bonus, varijabilna plaća za 2024. godinu, u skladu s varijabilnom šemom kompanije.", kazao je Fetić.

On je napomenuo kako će odluku Skupštine Sindikata o prekidu generalnog štrajka sada uputiti i Upravi preduzeća, s kojom bi već u ponedjeljak, 18. decembra mogli potpisati i novi kolektivni ugovor, koji će vrijediti do 31. decembra 2024. godine.

Podsjećamo, federalni premijer Nermin Nikšić izjavio je danas da su vlasnicima i Upravi ArcelorMittala jasno rekli da treba da se odreknu dijela svoje dobiti u korist radnika koji im tu dobit donose.

Nakon sastanka u sjedištu Ministarstva energetike, rudarstva i industrije FBiH o situaciji u ArcelorMittalu Zenica, Nikšić je naveo da je ta kompanija ostvarila prihod od 2,1 milijaradu KM i dobit od 260 miliona KM, zbog čega je red da uvaže radnike koji su im to omogućili.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti