DHL Express uvodi uslugu GoGreen Plus

Prva global express kurirska kompanija daje svojim klijentima da koriste održivo gorivo

19.12.2023. 13:16 / Izvor: Akta.ba
DHL

GoGreen Plus je dio odživog cilja Deutsche Post DHL Grupacije u dostizanju nula emisija CO2 vezanih za transport do 2050. godine.

DHL Express je uvela GoGreen Plus, novu uslugu koja omogućava klijentima da umanje (‘inset’) emisije CO2 povezane sa njihovim pošiljkama putem korištenja održivog avio goriva (SAF-Sustainable Aviation Fuel)1. Kao prva globalna express kompanija, prvobitno je usluga uvedena u V. Britaniji, a uskoro su slijedile Italija, Danska, Švedska, Kanada, Australija, J. Afrika i UAE.

Od nedavno, i klijenti u Bosni i Hercegovini imaju mogućnost da odaberu uslugu GoGreen Plus prilikom korištenja alata MyDHL+, online platforme za pripremu pošiljaka, zakazivanje dolaska kurira i praćenje statusa pošiljaka. Usluga je dizajnirana da bude u potpunosti fleksibilna jer se može odabrati na nivou svake individualne pošiljke. Također, od januara 2024. godine klijentima u Bosni i Hercegovini DHL će ponuditi i ugovorom definisano ciljano smanjenje emisije CO2 koje će biti primjenjivo na sve međunarodne pošiljke.

GoGreen Plus usluga je dostupna DHL Express klijentima globalno, s tim da je klijentima data mogućnost da prilagode svojim potrebama nivo smanjenja emisija CO2 i količinu korištenje SAF goriva.

Nova usluga GoGreen Plus je moguća zahvljujući saradnji DHL sa ”bp” i “Neste” koji su DHL-ovi dobavljači SAF goriva u sortirnim centrima širom svijeta. Obnovljivi dio inovativnog goriva proizvodi se od otpadnih ulja. Takav SAF iz otpada i ostataka može osigurati smanjenje emisija stakleničkih plinova do 80% tokom svog životnog ciklusa u poređenju sa konvencionalnim fosilnim gorivom koje zamjenjuje.

John Pearson, CEO DHL Express, ovom prilikom je rekao: “Znamo da su naši klijenti posvećeni smanjenju svog uticaja na životnu sredinu pa je važno da im damo sredstva da to učine. Oduševljen sam što klijenti sada mogu u potpunosti iskoristiti našu investiciju u SAF kako bi im omogućili da smanje emisije svojih pošiljaka. SAF je trenutno primarni put za smanjenje emisija CO2 u avijaciji, tako da je ovo najefikasniji način da pomognemo našim klijentima da svoje lance nabave učine održivijim.”

“Insetting” kroz GoGreen Plus omogućava klijentima da smanje svoje emisije u okviru “Scope 3”, indirektne emisije stakleničkih plinova koje se javljaju u lancu vrijednosti kompanije, uključujući transport i distribuciju. Za razliku od inicijativa za kompenzaciju zagađenja CO2 (princip offsetting-a), GoGreen Plus usluga (princip insetting-a) direktno smanjuje količine emisija CO2 u sektoru logistike i GoGreen Plus je dio odživog cilja Deutsche Post DHL Grupacije u dostizanju nula emisija CO2 vezanih za transport do 2050. godine na taj način se može koristiti za dobrovoljno izvještavanje o emisijama DHL-a po principu “Science Based Target” inicijative (SBTi).

Usluga GoGreen Plus je dio cilja održivosti Deutsche Post DHL Grupacije o postizanju nulte emisije CO2 povezane sa transportom, do 2050. godine. Ona doprinosi privremenom cilju korištenja 30% SAF-a za sav zračni transport do 2030. U skladu sa svojom mapom puta održivosti, Deutsche Post DHL Grupacija ima za cilj ponuditi zelenu alternativu za sve proizvode i usluge u svim divizijama.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti