Postoji potreba za unaprjeđivanje ove oblasti

Na mišljenju Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom

20.12.2023. 09:06 / Izvor: Akta.ba
zakon

Novim zakonom predviđa se stimuliranje zapošljavanja OSI na slobodnom tržištu rada.

Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom donesen je prije 13 godina, odnosno 2010. godine, što je u to vrijeme bilo novina u oblasti profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja lica sa invaliditetom.

Kroz trinaest godina primjene ovog zakona pokazalo se da postoji potreba za dodatno unaprjeđivanje ove oblasti, odnosno da postoji potreba da određenim izmjenama i dopunama na osnovu kojih bi se postigla primjena navedenog zakona u njegovom punom kapacitetu.

Programom rada Vlade Federacije Bosne i Hercegovine za 2023. godinu, odnosno Planom rada Federalnog ministarstva rada i socijalne politike za 2023. godinu predviđena je izrada Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom, što je bilo osnov za imenovanje Radne grupe za izradu teksta Zakona o izmjenama i dopunama navedenog Zakona, koju su činili predstavnici navedenog ministarstva, Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom, predstavnici organizacija lica sa invaliditetom (Savez ratnih vojnih invalida Federacije BiH, Savez slijepih Herceg-Bosne, Vijeće organizacija osoba sa invaliditetom Federacije BiH, Udruženje slijepih Kantona Sarajevo, Informativni centar za osobe sa invaliditetom LOTOS Tuzla, Udruženje paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Zeničko-dobojskog kantona), predstavnici Udruženja poslodavaca u Federaciji BiH, te predstavnici akademske zajednice ispred Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

Tehničku podršku i pomoć u radu Radne grupe pružali su predstavnici organizacije "People in need" i Saveza "Sumero".

Izmjenama i dopunama Zakona obuhvaćene su oblasti koje se tiču uvjeta zapošljavanja osoba sa invaliditetom s ciljem stimuliranja zapošljavanja osoba sa invaliditetom pod općim uvjetima, uvjeti i postupci za priznavanje statusa privrednih društava za zapošljavanje osoba sa invaliditetom i zaštitnih radionica, kontrola naplate posebnog doprinosa za zapošljavanje osoba sa invaliditetom, uvjeti za izbor i imenovanje direktora, upravnog i nadzornog odbora Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje lica sa invaliditetom, nadzor nad zakonitošću rada Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje lica sa invaliditetom, te druga pitanja od značaja sa poboljšanje uvjeta za profesionalnu rehabilitaciju, osposobljavanje i zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

"Naš osnovni cilj kod izmjena Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom je stvoriti uvjete za povećanje zaposlenosti osoba sa invaliditetom pod općim uslovima i njihovo ravnopravno učešće na tržištu rada, uz otklanjanje barijera i stvaranje jednakih mogućnosti što je jedno od naših osnovnih opredjeljenja i smjer koji smo zauzeli kada je u pitanju zapošljavanje osoba sa invaliditetom i njihovo uključivanje na slobodno tržište rada. Dakle, Zakonom je predviđeno dodatno stimuliranje poslodavaca koji se odluče zapošljavati osobe sa invaliditetom", izjavio je federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić.

Ovim zakonom nastoji se urediti ova oblast i doprinijeti kvalitetnijem upravljanju sredstvima namijenjenim za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom, potaknuti stvarna inkluzija i zapošljavanje osoba sa invaliditetom na slobodnom tržištu rada, dok je osnivanje zaštitnih radionica i njihovo postojanje predviđeno kao model zapošljavanja osoba sa invaliditetom koje nisu u mogućnosti biti dijelom slobodnog tržišta rada.

Zakon je u Prednacrtu pušten na mišljenja, nakon čega će biti upućen u proceduru donošenja Vladi i domovima Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti