Sporna pitanja

Porodilje, radnici na bolovanju, novi uposlenici: Kome poslodavci mogu isplatiti pomoć?

26.12.2023. 09:14 / Izvor: Akta.ba
Pomoć podlodavca

Ko sve može dobiti pomoć poslodavca, pitanje je koje muči sve veći broj firmi.

Ko sve može dobiti pomoć poslodavca, pitanje je koje muči sve veći broj firmi. Sredinom mjeseca je objavljena Uredba za isplatu pomoći radnicima, a neke firme su već počele sa isplatom.

Pomoć mogu isplatiti poslodavci svojim radnicima, a pravo na ovu pomoć imaju samo radnici koji su na dan isplate u radnom odnosu kod isplatioca pomoći.

"Dakle, ukoliko radnik napusti poslodavca samo dan prije isplate pomoći, na istu neće imati pravo. Može se desiti da poslodavac primi novog uposlenika na dan kada bude vršio isplatu pomoći, u tom slučaju je obavezan i tom ''novom'' radniku isplatiti pomoć, iako ima samo jedan dan radnog staža kod tog poslodavca", pojasnio je za Akta.ba Denis Zukić, izvršni direktor FEB d.d. Sarajevo.

Pravo na pomoć imaju porodilje kao i radnici na pola radnog vremena. Također, pomoć je namijenjena i osobama na bolovanju.

"I oni su u radnom odnosu, to što su možda duže vrijeme odsutni sa posla, ne umanjuje njihovo pravo na pomoć", naglasio je.

Na ovu vrstu pomoći pravo nemaju vlasnici obrta.

"Vlasnik obrta nema status zaposlenika, te na osnovu toga mu se i ne može isplatiti pomoć. Međutim, radnicima koji su zaposleni u obrtu, može se isplatiti neoporeziva pomoć", istakao je Zukić.

Isplata pomoći je dobra volja poslodavca

Vlada Federacije BiH je dala poslodavcima mogućnost, a ne propisala obavezu, za isplatom pomoći. U uredbi je navedeno da je moguće isplatiti maksimalnu pomoć u visini do 2520 KM. S druge strane minimalna granica ne postoji.

"Prije svega moram naglasiti da poslodavac nije obavezan isplatiti ovu pomoć radniku, već to predstavlja dobru volju poslodavca. Tako da minimalni iznos je 0,00 KM", pojasnio je.

Benefit za poslodavce

Porezni benefit za poslodavca jeste da se trošak pomoći može priznati kao rashod u poslovnim knjigama. To će za efekat imati umanjenje poslodavceve osnovice za obračun poreza na dobit. 

E.O.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti