Zadržati porodice

Mlade vraćaju selu: Grad platio pola troškova za kupovinu imanja

27.12.2023. 13:19 / Izvor: Agroklub
bijeljina

Zadržati porodice na selu, pravi je izazov u današnje vrijeme, a u njega su upustila Bijeljina.

Zadržati porodice na selu, pravi je izazov u današnje vrijeme, a u njega su upustila Bijeljina. To je prva lokalna zajednica u bh. entitetu Republika Srpska u kojoj je zaživio projekat zadržavanja mladih u ruralnom području. Danas su potpisani i prvi ugovori, nakon provedenog pilot projekta, kojim se mladima Semberije, pomaže u kupovini seoskih domaćinstava.

"Ovo je za nas pionirski posao ulaganja u mlade ljude. Na javni poziv javilo se četrnaest aplikanata, a dvanaestoro njih je ispunilo uslov za sufinansiranje kupovine seoskih domaćinstava u procentu do 50 posto vrijednosti imanja", rekao je gradonačelnik Ljubiša Petrović, dodavši kako ovime žele motivirati i druge institucije i lokalne zajednice da pokrenu ovakav projekat, piše Bijeljina.com. 

Mladi ulaze u poljoprivredu

Tridesetpetogodišnji Miladin Zubac, rođen u Konjicu, sada stanovnik Bijeljine, dobio je finansijsku podršku za kupovinu seoske kuće. On je otac tri sina starosti jedanaest, 3,5 godine i mališana od devet mjeseci, a supruga mu je nezaposlena. 

"Radim privatno. Kupio sam seosko imanje u Kovačićima, kuću sa dva dunuma zemlje. Namjeravam da se bavim i poljoprivredom. Odlučio sam se za život na selu. Ljudi masovno odlaze u inostranstvo, ali ja ne vidim da je to rješenje za moju porodicu. Pomoć mi puno znači", rekao je Zubac.

Porodično gazdinstvo kupio je i Radiša Stevanović (28), stanovnik sela Pučile. 

"Oženjen sam i zaposlen. Omladina odlazi odavde, tako da smatram da je riječ o izuzetno dobrom projektu, kako bi se mladi zadržali na ovim prostorima. Moj cilj je da proširujem imanje i da se bavim poljoprivredom", kaže Radiša Stevanović.

Više sredstava u 2024.

Gradska uprava je izdvojila 175.000 KM za dvanaest porodica, u rasponu od 6.000 KM do 20.000 KM. Budžetom za narednu godinu, prema najavama, bit će povećana sredstva za ovu namjenu, kako bi što više mladih bračnih parova konkurisalo.

"Naša želja je da što više mladih bračnih parova ostane da živi na području Bijeljine. Bez ljudi, uzaludno je ulaziti u kapitalne projekte i graditi infrastrukturu", zaključio je gradonačelnik Petrović. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti