Specijalizacija i subspecijalizacija

Uručena rješenja za 20 specijalizanata s područja Brčko distrikta BiH

28.12.2023. 08:31 / Izvor: Fena
Specijalizacija

Za 20 doktora medicine i četiri doktora specijalista s područja Brčko distrikta BiH danas su uručena rješenja o specijalizaciji i subspecijalizaciji.

Za 20 doktora medicine i četiri doktora specijalista s područja Brčko distrikta BiH danas su uručena rješenja o specijalizaciji i subspecijalizaciji. Oni će svoje usavršavanje u narednim godinama nastaviti na eminentnim klinikama u BiH i regionu.

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Zijad Nišić rekao je ovom prilikom da je pored prostora i tehničke opremljenosti ljudski kadar najznačajniji faktor koji će brčansko zdravstvo vratiti u centar regionalne zdravstvene zaštite.

"Ovi mladi ljekari imat će stručni i individualni imidž i nakon specijalizacije biće osposobljeni da svoja iskustva i znanja primjene u Brčkom", istakao je Nišić, dodavši da se s njihovim usvojenim znanjima pacijenti ubuduće neće slati u druge centre na liječenje.

Naglasio je da će Vlada Distrikta osigurati sve neophodne mjere koje će omogućiti kvalitetne uslove da ljekari ostanu u Brčkom bez obzira na sve uslove koje im nude zemlje Evropske unije.

Šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge u Vladi Brčko distrikta Asmir Mujanović rekao je da su na zahtjev JZU “Zdravstveni centar” Brčko donesena ova rješenja i to iz oblasti ginekologije za tri specijalizanta, hirurgije dva specijalizanta te kardiologije jedan specijalizant.

"Pored ovih specijalizacija nastavak usavršavanja imaće po dva specijalizanta iz oblasti neurologije, psihijatrije, medicine rada i sporta, pulmologije te po jedan specijalizant pedijatrije, dermatovenerologije, medicinske biohemije, pedijatrije, psihologije, porodične medicine, oftalmologije i kliničke radiologije", rekao je Mujanović, prenosi Radio Brčko.

Dodaje da će četiri ljekara specijalista svoje subspecijalističko usavršavanje nastaviti iz oblasti endokrinologije, onkologije i gastroenterologije.

Mujanović naglašava da će resorno odjeljenje obezbjediti što više materijalno-tehničkih stvari koje bi se nakon završene specijalizacije ovim ljekarima omogućilo da ubuduće imaju još bolje uslove rada.

Doktor medicine Dragiša Bratanović svoju specijalizaciju nastaviće iz oblasti ginekologije i ističe da je za svakog mladog ljekara izbor specijalizacije najvažniji.

"Nadam se da ćemo opravdati sve što je do sada uloženo i mislim da je današnja dodjela rješenja pravi korak da Brčko dobije zdrastvo kakvo i zaslužuje", istakao je Bratanović.

Direktor JZU "Zdravstveni centar Brčko“ Emir Osmanović s razlogom ističe da je današnja dodjela specijalizacija jedan ogroman korak ka osiguranju kvalitetnog kadra u brčanskom zdravstvu za budući period.

"JZU 'Zdravstveni centar' Brčko se razvija u pravom smjeru i pored ovih 20 specijalizanata trenutno imamo i 44 specijalizanta već na usavršavanju i imaćemo resurse za budućih 35 godina", podvukao je Osmanović.

Današnjem uručenju 20 rješenja o specijalizaciji brčanskim doktorima prisustvovao je i ambasador Republike Slovenije u BiH Damjan Sedara koji je izrazio zadovoljstvo načinom rada i izbora specijalizanata, ponudivši im mogućnost usavršavanja i u njegovoj zemlji.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti