Nema mjesta za paniku

U slučaju potencijalnog isključenja dotoka plina KS, Bošnjak pozvao na odgovorno ponašanje

29.12.2023. 15:51 / Izvor: Akta.ba
gas

U Sarajevu je danas održana konferencija za medije povodom najava o mogućem isključenju dotoka plina za građane u KS početkom naredne godine.

Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Bojan Bošnjak, direktor Toplana Sejfo Ušanović i izvršni direktor Sarajevo gasa Adnan Đugum obratili su se dana javnosti na hitnoj press konferenciji organiziranoj povodom najava o potencijalnom isključenju dotoka plina za građane KS od 1. januara 2024. godine.

"Mi imamo potrebu da umirimo javnost vezano za novonastalu situaciju s potencijalnim isključenjem s gasnog sistema našeg kantona iz RS. Mi imamo vrlo intenzivnu komunikaciju u lancu donošenja odluka, od jutros smo u pripremi i radimo određene projekcije za sve scenarije za naredni period", kazao je ministar Bošnjak.

Ministar Bošnjak je poslao poruku svim građanima da ne paničarimo svi zajedno i da se odgovorno ponašamo.

"Pozivam sve na odgovorno ponašanje, posebno one koji su u sistemu donošenja odluka i koji  trebaju pokazati odgovornost kada je riječ o stanju koje pričamo. Mi ćemo se potruditi da građani ne ispaštaju, od jutros radimo s Toplanama i Sarajevogasom da vidimo šta su prijetnje i kako da to prevaziđemo", dodao je ministar Bošnjak.

Direktor Ušanović je poručio da su Toplane opskrbljene alternativnim gorivom ali samo na određeni period.

"MInistar je najavio potencijalni problem. Mi iz Toplana od jučer komuniciramo sa svim faktorima. Nadam se da neće doći do ovog problema. Ako dođe, Toplane su spremne sa alternativnim gorivom, što ne znači da to možemo trošiti duži period. Što se tiče lož ulja i mazuta, kapaciteti su napunjeni i možemo pri ovim uvjetima grijati nekih 15-20 dana. Ovdje je potrošnja između 150.000 litara dnevno pri prosječnoj temperaturi od pet stepeni", kazao je direktor Ušanović.

Dodao je i kako su njihovi kapaciteti puni i da imaju nekoliko miliona litara ulja.

Izvršni direktor Sarajevogasa Adnan Đugum je kazao da oni ne raspolažu rezervama, ali da u slučaju obustave isporuke plinom, i Istočno Sarajevo ostaje bez plina.

"Mi nemamo rezervu, niti alternativu. Naša alternativa je u transportnom sistemu. U slučaju potpune obustave, mi ćemo obustaviti dotok svim korisnicima osim domaćinstvima. U tom slučaju za manje od jedan dan mi ostajemo bez gasa. Jedan dan bez gasa, tri dana ili pet je isto. Kada nestane gasa, to nije kao struje, nema 'došao gas i to je to'. Gas će biti na granici i pozivam sve da ne dođemo u situaciju da korisnike ne ostavimo bez gasa. Ako se to desi, ostat će i Istočno Sarajevo bez gasa", kazao je Đugum.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti