Godišnji izvještaj o održivosti

United Grupe pokazala značajan napredak u oblastima ekološke i društvene odgovornosti

30.12.2023. 09:01 / Izvor: Akta.ba
zero waste

United Grupa s ponosom najavljuje objavljivanje Izvještaja o održivosti za 2022. godinu.

United Grupa, vodeći pružatelj medijskih i komunikacijskih usluga u Jugoistočnoj Evropi, s ponosom najavljuje objavljivanje Izvještaja o održivosti za 2022. godinu. Izvještaj pokazuje čvrstu posvećenost United Grupe ekološkom upravljanju, društvenoj odgovornosti i održivim poslovnim praksama.

Ključna postignuća u 2022. godini uključuju:

• Obavezu postizanja nultih emisija štetnih gasova duž lanca vrijednosti do 2040. godine.

• Poboljšanje energetske efikasnosti od 17% u 2022. godini i smanjenje emisija opsega 1 i 2 (Scope 1 i 2) za 19% od 2020. godine.

• Generisanje 109.532 MWh obnovljive električne energije iz sopstvenih izvora, što čini više od četvrtine ukupne potrošnje električne energije United Grupe.

• Recikliranje više od 736 tona baterija, kablova i električne opreme.

• 52% rukovodećih pozicija u Grupi zauzimaju žene.

United Grupa prepoznaje važnost transparentnosti i odgovornosti u suočavanju s globalnim problemima klimatskih promjena, društvene jednakosti i odgovornog korporativnog ponašanja. United Media, vodeća medijska kompanija u regionu, emituje 55 kanala u 8 zemalja, dostižući više od 40 miliona gledalaca. Zalaže se za nezavisno, kvalitetno novinarstvo i podržava slobodu medija, igrajući ključnu ulogu u borbi protiv "lažnih vijesti".

Godišnji izvještaj o održivosti pruža zainteresovanim stranama, uključujući korisnike, investitore i partnere, neprocjenjive uvide u inicijative, dostignuća i kontinuirane napore kompanije da ostvari pozitivan uticaj. Tokom 2022. godine United Grupa je ostvarila značajan napredak u sljedećim oblastima:

Ekološke inicijative: United Grupa je poduzela korake da minimizira svoj ekološki otisak, što uključuje mjere energetske efikasnosti, programe smanjenja otpada i promociju i razvoj obnovljivih izvora energije.

Društvena odgovornost: United Grupa razvija sveobuhvatne politike radi podrške različitosti, ravnopravnosti i inkluzije unutar svoje radne snage, kao i podrške inicijativama razvoja zajednice. Dodatno, United Grupa igra ključnu ulogu u regionu, kako bi digitalna tehnologija bila dostupna svima.

Etičke poslovne prakse: United Grupa održava najviše etičke standarde u svim aspektima svog poslovanja, od zaštite podataka, preko upravljanja lancem snabdijevanja do odnosa s korisnicima.

Inovacije za održivu budućnost: United Grupa je na čelu digitalne transformacije u Jugoistočnoj Evropi, razvijajući inovativna rješenja i tehnologije u kritičnim područjima kao što je upravljanje podacima, kako bi doprinijela održivijem i povezanijem svijetu.

Miriam Di Traglia, izvršna direktorica za usklađenost, rizik i održivost United Grupe, izjavila je: „Naša primarna misija ostaje pružanje kritične digitalne infrastrukture i usluge koje omogućavaju brz i pouzdan pristup informacijama i znanju, što je u osnovi mnogih Ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih naroda. Naš Godišnji izvještaj o održivosti oslikava našu stalnu posvećenost ostvarivanju pozitivnih promjena na globalnom nivou. Kao telekomunikacijska i medijska kompanija, prepoznajemo našu jedinstvenu ulogu u oblikovanju održive i povezane budućnosti."

Za pristup kompletnom Godišnjem izvještaju o održivosti molimo vas posjetite telemach.ba.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti