UVOĐENJE REDA

Nakon devet decenija nepostojanja, donosi se Pravilnik o urbanom planiranju za KS

01.01.2024. 09:56 / Izvor: Akta.ba
pravilnik

Nakon devet decenija nepostojanja, donosi se Pravilnik o urbanom planiranju za KS.

Nakon devet decenija nepostojanja, donosi se Pravilnik o urbanom planiranju za KS.

Donošenjem Pravilnika urbanog planiranja za Kanton Sarajevo, Vlada KS i Zavod za planiranje razvoja nastoje unaprijediti proces urbanog planiranja i prostornog uređenja.

Nakon devet decenija nepostojanja tog značajnog provedbenog akta za ovo područje, pokrenuta je njegova izrada, kako bi se osiguralo efikasno provođenje urbanističkih i prostornih planova, stopirali problemi poput nelegalne gradnje, ali i brojni drugi negativni utjecaji urbanih aktivnosti za stanovništvo i životnu sredinu.

Vlada KS je na svojoj posljednjoj sjednici usvojila finalne izvještaje Radnog tijela za pripremu i koordinaciju Urbanističkog pravilnika za Kanton Sarajevo.

"Smatramo ovaj dokument istorijskim, jer bi nakon devet decenija Sarajevo trebalo dobiti ovaj pravilnik kao instrument provođenja planova. Mi imamo veoma dobru regulativu što se tiče donošenja planske dokumentacije i tu smo apsolutno u korak sa Evropskom Unijom, ali ovaj dokument, nažalost nemamo punih devet decenija. To je uzrokovalo brojne probleme, poput bespravne gradnje, ali i vrlo komplicirane i otežavajuće procedure odobravanja građevinskih radova i usporavanja investicija", navela je predsjednica Radnog tijela za pripremu i koordinaciju izrade Pravilnika urbanog planiranja i pomoćnica direktora u Zavodu za planiranje razvoja KS Nataša Pelja Tabori.

Kako je istakla, ovaj dokument pravi sponu između jako transparentnog i jasnog načina građenja i pravila koja važe za gradnju u KS i planskih dokumenata koji trebaju da budu jasni ne samo građanima i profesionalcima-arhitektima i građevincima, nego i investitorima.

Uskoro bi trebalo biti definisano i na koji način će biti uvršten Pravilnik u pravni okvir Kantona Sarajevo, kako bi pojednostavljeni i efikasniji sistem urbanističkog i prostornog planiranja profunkcionisao.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti