Sufinansiranje institucija kulture i obrazovanja

Sastanak Magoda i Bećirović: Podrška finansiranju institucija kulture i obrazovanja

06.01.2024. 11:09 / Izvor: Akta.ba
bih

Ministar Magoda održao sastanak sa članom Predsjedništva BiH Bećirovićem: Podrška sistemskom finansiranju institucija kulture i obrazovanja.

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenan Magoda razgovarao je s članom Predsjedništva BiH Denisom Bećirovićem o sufinansiranju institucija kulture i obrazovanja čiji je osnivač Bosna i Hercegovina. 

Magoda je članu Predsjedništva BiH predstavio Nacrt zakona o privremenom sufinansiranju institucija kulture i obrazovanja čiji je osnivač Bosna i Hercegovina.

U sadržajnom razgovoru su učestvovali i zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Davor Čičić, direktor Umjetničke galerije BiH Strajo Krsmanović, direktorica Historijskog muzeja BiH Elma Hašimbegović, direktorica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH Šejla Šehabović, direktorica Kinoteke BiH Delveta Filipović i pomoćnica ministra za kulturu i sport Kantona Sarajevo Lejla Mujkić. 

Podsjetimo, Ministarstvo kulture i sporta KS podržalo je inicijativu zastupnika Čičića u oktobru prošle godine, a koju je Skupština KS usvojila, nakon čega je formirana Komisija za izradu nacrta zakona.

Predstavnici institucija kulture posebno su istakli činjenicu da je ovo prvi sastanak ovog tipa u Predsjedništvu BiH i da je važno da se u državnim organima Bosne i Hercegovine razgovara o podršci kulturi i institucijama kulture Bosne i Hercegovine.

Ministar Magoda informirao je Bećirovića da je Ministarstvo kulture i sporta u završnoj fazi preuzimanja privremenog sufinansiranja sedam institucija kulture i obrazovanja čiji je osnivač Bosna i Hercegovina. Ministarstvo kulture i sporta KS pokrenulo je izradu posebnog zakona (Lex specialis), nakon čega je izrađen Nacrt zakona kojim se definira ova oblast. 

Ovim zakonom će Vlada Kantona Sarajevo i resorno ministarstvo riješiti dugogodišnji problem, i to primarno za četiri najugroženije bh. institucije kulture: Umjetničku galeriju BiH, Historijski muzej BiH, Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH i Kinetoku BiH.

Ljudi u ovim institucijama godinama rade u neizvjesnoti, bez plate i bez najosnovnijih uvjeta za rad.

Predviđeno je da se ovaj zakon primjenjuje sve do trenutka dok osnivač - Bosna i Hercegovina - ne dođe u poziciju da može izvršavati svoje obaveze.

Ministar Magoda je istakao da će Kanton Sarajevo finansirati plaće uposlenika, topli obrok, regres i druge naknade, te režijske troškove ovih institucija.

Član Predsjedništva Bećirović pozdravio je izuzetno važan korak da se blokada sistemskog finansiranja institucija kulture i obrazovanja privremeno riješi, jer su institucije kulture i obrazovanja jedan od važnih segmenata u funkcioniranju društva i ključne su za prosperitet i razvoj, odnosno za čuvanje identiteta, tradicije i bosanskohercegovačke posebnosti u historijskom kontinuitetu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti