Mještani zabrinuti, reakcija institucija izostala

Obustavljen postupak proglašenja zaštićenog područja Parka prirode "Jahorina"

07.01.2024. 11:37 / Izvor: Akta.ba
jahorina

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS obustavilo postupak proglašenja zaštićenog područja Parka prirode "Jahorina".

Nakon odluke Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske o obustavi daljeg vođenja postupka proglašenja zaštićenog područja Parka prirode "Jahorina" zbog "nedostatka uslova za nastavak postupka", javnosti je svoju zabrinutost iskazao Aarhus centar. 

"Uvažavajući važnost očuvanja prirodnih resursa kao što je planinski masiv Jahorine, Aarhus centar u BiH snažno naglašava svoju predanost u borbi za očuvanjem i održivim upravljanjem prirodnim bogatstvima, s posebnim naglaskom na poštivanje zakonskih okvira.", navodi se u saopćenju. 

Kažu da s obzirom na nedavne događaje i javne rasprave oko Nacrta Regulacionog plana "Sportsko-rekreativno područje Jahorina na području opštine Trnovo", žele izraziti podršku mještanima naselja Šator na Jahorini u njihovoj zabrinutosti zbog predloženih planova.

Betoniranje već ograničenog prostora od 15 hektara ima potencijal ozbiljno ugroziti prirodnu ljepotu i ekološku ravnotežu ovog područja.

"Važno je istaknuti da su primjedbe građana, kao i stručna mišljenja relevantnih institucija poput Elektrodistribucije, Vodovoda i Olimpijskog centra Jahorina, jasno ukazali na neusklađenost Nacrta s očuvanjem prirodnih resursa i specifičnosti ovog područja. Smatramo da je od ključne važnosti posvetiti više vremena izradi ovakvih planova kako bi se osiguralo da su u skladu sa zakonom i istinskim interesima građana, a ne samo investitora.", navode. 

Posebno se pozivaju na odredbe Zakona o zaštiti prirode RS-a koje ističu potrebu za zaštitom Jahorine kao "zaštićenog prirodnog pejzaža".

Mještani su se već obraćali ministru Vipotniku, tražeći podršku u zaštiti Jahorine.

"Iako ministar nema direktnu nadležnost za lokalne regulacione planove, ima ovlasti za predlaganje Vladi RS-a proglašenja zaštićenih područja. Očekujemo da ministar prepozna važnost očuvanja prirodnog nasljeđa i djeluje u skladu sa zakonskim propisima.", ističu. 

Naglašavaju i da je Republički zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa prethodno proveo značajna istraživanja i izradio Studiju zaštite planinskog masiva Jahorine, pokazujući posvećenost procesu zaštite ovog područja.

"Međutim, duboko nas zabrinjava odluka Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske o obustavi daljeg vođenja postupka proglašenja zaštićenog područja Parka prirode "Jahorina" zbog "nedostatka uslova za nastavak postupka", te se nadamo ponovnom razmatranju ove odluke s obzirom na značaj ovog područja za prirodnu i kulturnu baštinu.Kao Aarhus centar u BiH, potičemo sve relevantne institucije i nadležne aktere da prepoznaju važnost očuvanja ovih vrijednih prirodnih područja te da se pronađu održiva rješenja koja će omogućiti prosperitet i zaštitu prirode, uzimajući u obzir dugoročne ekološke implikacije.Zajedno možemo zaustaviti ekocid i sačuvati jedno od naših najdragocjenijih prirodnih blaga, poput planine Jahorine.", zaključili su. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti