Bivši ministar u Vladi KS

Bečarević stao uz mlade koji su dobili mizernu subvenciju za kupovinu stana: Novca ima!

08.01.2024. 12:46 / Izvor: Akta.ba
Bečarević

Bivši ministar u Vladi KS Almir Bečarević, odgovorio je na saopćenje ministra Bojana Bošnjaka o subvenciji za podršku kupovine stanova za mlade

Bivši ministar u Vladi KS Almir Bečarević, odgovorio je na saopćenje ministra Bojana Bošnjaka po pitanju subvencija za podršku kupovine stanova za mlade, koji je objavljen na web stranici Vlade Kantona Sarajevo.

“Citirao bih dio iz saopćenja gospodina Bošnjaka: “…na način da se odobravaju nepovratna novčana sredstva kandidatima po redoslijedu s konačne liste kandidata u iznosu do 12.000 KM, a u zavisnosti od raspoloživih sredstava u Budžetu Kantona Sarajevo za ove namjene. Ključni dio saopćenja je “u zavisnosti od raspoloživih sredstava u Budžetu KS za ove namjene”. Sredstava u Budžetu KS ima dovoljno i vrlo jednostavnom preraspodjelom, kao i u prvom navratu, sredstva se mogu obezbjediti. Dalje, želio bih citirati iz saopćenja gdina Bošnjaka: “Stojim iza toga da kriteriji nisu bili dobri i da za bilo koju vrstu podrške našim građanima, zaista moraju biti bolji.” ”, rekao je Bečarević.

zamolio da se mladima, na koje se subvencije i odnose, a i ostaloj javnosti konačno objasni te matematički izrazi koji kriteriji nisu bili dobri?

“Niti jedan nije naveden u saopćenju. Ujedno, čija je to naknadna pamet govori iz saopćenja Bošnjaka kada je Vlada Kantona Sarajevo JEDNOGLASNO ocjenila kriterije odličnim i dala punu podršku istim. Želim javno da saopćim ministru Bošnjaku da je jedan od ključnih ciljeva ovog javnog poziva bio upravo da se što više mladih prijavi na poziv i da što više mladih dobije ovu pomoć kako ne bi napuštali ovaj Kanton, kao što ga sada napuštaju. Vlada KS je detaljno bila upoznata da će nedostajati novca i sada sve bacati na politički teren pokazuje svo neiskustvo resornog ministra, jer sa ovim nema veze politika već (ne)sposobnost da ispunite jednostavno obećanje dato mladima kako ponavljam ne bi napuštali KS. Mladi koji dobiju novac su u obavezi da 5 godina borave u nekretnini za koju su dobili pomoć i ovaj kriterij je prvi put uveden i to je paket na koji je Vlada dala saglasnost. Dakle, što veći obuhvat mladih ovim pozivom i što duži boravak u KS, a ne što manji obuhvat i puniji autobusi za inostranstvo. Sramotno je od jednog ministra da kao mlad čovjek nije u stanju obezbjediti novac i sada kao trbuhozborac onih koji upravljaju budžetom KS obmanjuje javnost kako nema novca. NOVCA IMA”, ističe bivši ministar i dodaje:

“Na kraju, spreman sam javno suočiti se sa resornim ministrom ili bilo kim drugim iz Vlade KS, kako bih im javno ukazao gdje ima novca i kako bi mladi dobili 12.000 KM. Također, tražim od Vlade KS da javno objavi sve ono što je diskutovano na sjednicama Vlade KS, a povodom kriterija iz javnog poziva. Ako su transparentni, kako kažu, objavite sve javno. Ja se ničega ne stidim, a najmanje plašim”.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti