Napravljena studija

"Jer nas se tiče": Deponija "Uborak" nam ugrožava živote, potrebno hitno rješenje

09.01.2024. 07:49 / Izvor: Federalna.ba
uborak

U Udruženju "Jer nas se tiče" kategorični su: već je napravljena studija utjecaja na okoliš i nova nije potrebna.

Federalna vlada je na prijedlog Ministarstva okoliša i turizma usvojila izvještaj Interresorne radne grupe za potrebe ponovnog razmatranja izmjene ili prestanka važenja okolišne dozvole za deponiju Uborak izdate u januaru prošle godine. U Udruženju „Jer nas se tiče“, pak, ističu da se radi o kupovini vremena, čime se naruku ide jedino gradskoj administraciji, koja već petu godinu ne nalazi rješenje da izmještanje deponije.

U Udruženju „Jer nas se tiče“ kategorični su: već je napravljena studija utjecaja na okoliš i nova nije potrebna, tim više jer je i radna grupa koju je osnovalo Ministarstvo okoliša i turizma, kažu, utvrdila nepravilnosti.

“Studija kaže da deponija ne može biti tu, da ne može garantovati sigurnost po ljude, po biljni svijet. I to je struka. Struka je rekla svoje. Nemamo potrebe ponovno tražiti struku”, poručuje Omer Hujdur, član udruženja „Jer nas se tiče“.

Izjavu ministrice Pozder nismo uspjeli dobiti, no u nedavnom priopćenju istaknula je, uz ostalo, da je po presudi Kantonalnog suda u Sarajevu predmet vraćen na početak, jer je odbijena tužba Udruženja “Jer nas se tiče” na Plan prilagođavanja upravljanja otpadom na Uborku. Ministarstvo će, piše ministrica Pozder, postupiti u skladu s presudom te osigurati da se postupak provede ispravno i da se uvaži mišljenje Interresorne radne grupe i struke, da bi se osigurao što kvalitetniji dokument. No, u Udruženju naglašavaju da mještani više strpljenja nemaju, ponajprije zbog zdravlja.

“Od 2020. godine enorman je rast oboljelih od karcinoma, duplo više nego u ostalim kantonima, čak i troduplo više u odnosu na neke druge kantone. Situacija je nenormalna. Nemamo drugih zagađivača osim deponije. Sasvim je jasno da ta deponija ugrožava život”, naglašava Hujdur.

Priča o deponiji i njezinom saniranju, izmještanju ili, pak, nekom trećem vidu zbrinjavanja otpada ulazi u petu godinu. Gradski oci govorili su o pet eventualnih lokacija, no nijedna nije precizirana. U srijedu će predstavnici Udruženja Jer nas se tiče u Sarajevu razgovarati s ministricom Pozder, no od tog sastanka, kazali su, ne očekuju baš ništa.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti