Letovi za Švedsku, Dansku, Nizozemsku i Njemačku

Tuzlanski aerodrom ponovo na mapi evropskih destinacija

09.01.2024. 08:05 / Izvor: Federalna.ba
Aerodrom Tuzla

Iz Tuzle se ponovo može letjeti za Švedsku, Dansku, Nizozemsku i Njemačku.

Nakon što je mađarska aviokompanija povukla bazne avione i reducirala broj letova sa Međunarodnog aerodroma Tuzla, pred kraj prošle godine mnogi su tuzlanskom aerodromu predviđali propast. No, nakon reakcije Vlade Tuzlanskog kantona i raspisivanja javnog poziva za subvencioniranje aviokompanijama, iz Tuzle se ponovo može letjeti za Švedsku, Dansku, Nizozemsku i Njemačku. Od velikog je ovo značaja, koliko za građane Tuzlanskog kantona i Bosne i Hercegovine toliko i za građane naše zemlje koji žive i rade u inostranstvu. 

Tako su svim putnicima od sredine decembra prošle godine ponovo dostupne aviolinije za evropske destinacije koje su ukinute nakon povlačenja mađarske aviokompanije. Oni koji koriste usluge Međunarodnog aerodroma Tuzla i više su nego zadovoljni:

“Došli smo iz Danske i mnogo nam znači da možemo ovako često doputovati ovdje. Super!”

“Znači nam puno za sve nas koji živimo vani. Lakše nam je da putujemo, kada imamo kratki odmor da možemo doći za dva sata leta, a autom nam treba 17 do 20 sati.”

“Veoma sam zadovoljna, došla na vrijeme, prezadovoljna.”

Iz menadžmenta aerodroma su zadovoljni brojem više od 580.000 prevezenih putnika u 2023. godini. Grčka aviokompanija s kojom je potpisan ugovor imat će baziran jedan avion, a već su uspostavljni letovi ka evropskim destinacijama. Proširenje broja letova i destinacija će zavisiti od interesa putnika.

“Imamo trenutno pet destinacija na koje leti Lumiwings. Leti na dvije destinacije u Švedskoj, i na po jednu u Dansku, Nizozemsku i Njemačku. Očekujemo i odobrenje za Istanbul”, ističe Dževad Halilčević, direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla.

Podsjetimo, Vlada Tuzlanskog kantona je osigurala 2,5 miliona maraka, a Međunarodni aerodrom Tuzla raspisao javni poziv na koji su se mogle prijaviti zainteresirane aviokompanije.

“Ovih 2,5, miliona su subvencija za letove. Nadamo se da ćemo s proljećem imati još nekog avioprevoznika. Mislim da su aerodrom Tuzla uz UKC i Kampus Univerziteta tri razvojna projekta koja moramo podržavati”, naglasio je Žarko Vujović, predsjednik Skupštine TK-a (DF).

Iz opozicionih stranaka u Skupštini, predvođenih SDP-om, smatraju da javni poziv i konkurs za aviokompanije nije raspisan pravilno i da se ne zna čemu u konačnici vodi.

“Sredstva su dodijelili jednom avioprijevozniku, umjesto da su subvencionirali određene linije pa da imamo veći spektar firmi, i time bismo dobili veću konkurentnost na aerodromu”, kaže Dževad Hadžić, predsjednik Kluba SDP-a u Skupštini TK-a.

Razvoj Međunarodnog aerodroma Tuzla jedan je od strateških pravaca i razvoja Tuzlanskog kantona, a uvođenje novih aviolinija jedan od ciljeva na kojima se treba i mora intenzivno raditi.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti