Potpisan memorandum

Saradnja Komisije za tržište kapitala Crne Gore i Komisije za vrijednosne papire FBiH

11.01.2024. 10:14 / Izvor: Akta.ba
bih

Komisija za tržište kapitala Crne Gore i Komisija za vrijednosne papire FBiH potpisale Memorandum o međusobnoj saradnji.

U prostorijama Komisije za vrijednosne papire Federacije Bosne i Hercegovine predstavnici regulatora tržišta kapitala Crne Gore i Federacije Bosne i Hercegovine potpisali su Memorandum o međusobnoj saradnji, razmjeni informacija i međusobnoj pomoći.

Ovaj Memorandum je potvrda spremnosti na saradnju na osnovu međusobnog povjerenja i razumijevanja, te očitovanje namjere da institucije jedna drugoj pružaju pomoć u vezi sa nadzorom tržišta vanbankarskih finansijskih usluga, a u skladu sa ciljevima i principima regulisanja tržišta kapitala utvrđenim od strane Međunarodne organizacije komisija za vrijednosne papire (IOSCO).

U ime Komisije za tržište kapitala Crne Gore Memorandum je potpisao predsjednik Željko Drinčić, a u ime Komisije za vrijednosne papire Romeo Zelenika, član Komisije.

Potpisivanjem Memoranduma obje su se institucije obavezale da će pružiti najveću moguću uzajamnu pomoć u stepenu dozvoljenom zakonima Crne Gore i Federacije Bosne i Hercegovine, kako bi se olakšala primjena zakona i drugih propisa koji se odnose na tržište kapitala i učesnike na njemu, nadzor tržišta, izdavanje dozvola za rad i odobrenja, pregled i ispitivanje ulagačkih usluga i vođenja istraga, kada su informacije potrebne da bi se utvrdilo ili dokazalo da je došlo do kršenja zakona i drugih propisa.

Komisija, kao vrhovni regulator tržišta kapitala u Federaciji Bosne i Hercegovine, nastavlja uspostavljati i jačati veze s domaćim i stranim nadležnim organima, a sve u cilju unapređenja vladavine prava, nivoa poštivanja propisa i stepena transparentnosti na tržištu vrijednosnih papira, kako bi ovaj segment ekonomije učinila privlačnim za domaće i nvestitore iz inostranstva.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti