Većina programskih ciljeva realizovana

U Ministarstvu za privredu BPK zadovoljni rezultatima ostvarenim u protekloj godini

11.01.2024. 16:38 / Izvor: Fena
BPK

U Ministarstvu ističu zadovoljstvo urađenim u protekloj godini, s obzirom na to da je, kako je istaknuto, većina programskih ciljeva realizovana.

Ministar za privredu Bosanskopodirnjskog kantona (BPK) Goražde Zijad Briga predstavio je danas rezultate rada u prethodnoj godini te planove tog ministarstva za 2024. godinu. 

U Ministarstvu ističu zadovoljstvo urađenim u protekloj godini, s obzirom na to da je, kako je istaknuto, većina programskih ciljeva realizovana. 

Pojašnjeno je da je poseban akcenat bio na donošenju zakonskih rješenja i strateških dokumenata koji će omogućiti sistemsko djelovanje kada je pitanju budući rad Ministarstva.

"Donijeli smo tri veoma bitna strateška dokumenta i ove godine radimo na planovima za njihovu realizaciju. Radi se o Strategij razvoja poljoprivrede i ruralnog razvoja za period 2024-2028. godina, Strategiji razvoja regionalnih cesta  u BPK za period 2024-2034. godina te Strategiji razvoja turizma za period 2023-2027. godina", precizirao je ministar Briga.

Posebno je ponosan na stvaranje nove poslovno-privredne zone na lokalitetu bivše kasarne "Goražde I", gdje je neperspektivna vojna imovina stavljena u službu privrede.

"To će, nadamo se, veoma brzo dati očekivano dobre poslovne rezultate. Mišljenja smo da  stvaranjem dobrog poslovnog ambijenta za privrednike i obrtnike direktno omogućavamo otvaranje novih radnih mjesta kako bi zadržali lokalno stanovništvo, a daljim razvojem stvoriti uslove za eventualni povratak ljudi koji su silom prilika morali da odu sa ovih prostora", kazao je Briga.

Dodao je da je u prethodnoj godini posebna podrška pružena i razvoju poljoprivredne proizvodnje, navodeći da su po prvi put u historiji kantona uspjeli realizovati budžet u sektoru poljoprivrede u stopostotnom procentu, izmirujući na vrijeme sve obaveze prema poljoprivrednim proizvođačima.

U budžetu ministarstva za 2024. godinu, podvukao je, planirana su znatno veća sredstva i novi pristup poticaja prema poljoprivrednim proizvođačima s ciljem stvaranja uslova za poljoprivrednu proizvodnju koja će zadovoljti potrebe lokalnog stanovništva, ali i stvaranje viškova za plasman na tržište van kantona.

Kada je u pitanju razvoj putne infrastrukture u BPK Goražde, iako su sredstva u 2023. godini bila nedovoljna, ipak se, po riječima ministra, uspjelo u realizaciji planskih aktivnosti.

"Pored sanacije i rekonstrukcije određenih putnih pravaca u nadležnosti našeg kantona, te redovnog održavanja regionalnih cesta, dio sredstava izdvojen je i za prioritenu sanaciju klizišta. U ovoj godini u planu je rekonstrukcija putnog pravca od Prače prema Orahovicama, kao i putne komunikcije prema planinarskom domu "Nedim Pilav Jogi" na Rudoj Glavi. S obzirom na to da će u ovoj godini težište ministarstva biti na razvoju turizma, razvoj putne infrastrukture je veoma bitan za ponudu turističkih sadržaja u punom smislu, koji su do sada veoma malo ili nikako bili iskorišteni", ocijenio je ministar za privredu BPK Goražde.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti