ZAHTJEVNA INVESTICIJA

Mještani dva kladanjska naselja godinama imaju problem snabdijevanja električnom energijom

12.01.2024. 07:36 / Izvor: Federalna.ba
kladanj

Kladanjske mjesne zajednice Tuholj i Brateljevići već godinama imaju s električnom energijom.

Kladanjske mjesne zajednice Tuholj i Brateljevići već godinama imaju s električnom energijom. Česti prekidi u snabdijevanju, koji su posebno česti u zimskim mjesecima, stvaraju velike probleme stanovištvu, ali i firmama na tom području. Uzrok je dotrajala distributivna mreža i nepristupačna konfiguracija terena, zbog čega je prilikom popravki otežan pristup mreži. Iz Elektroprivrede su najavili mogući početak gradnje novog dalekovoda na proljeće.

Problematična trasa dalekovoda, zbog koje problem s kontinuiranim snabdijevanjem električnom energijom imaju Tuholj i Brateljevići, ali i Muška voda, vrh Konjuha, rudnik magnezita Miljevica, objekti šumarstva i vojni objekti, te vikend naselje, duga je oko 25 kilometara i većim dijelom prolazi kroz šumske predjele.

"Istina je da glavni vod i većina vodova idu preko nepristupačnih terena, ali nije to opravdanje u 21. vijeku imate - u ovoj godini je zabilježeno preko 20 dana da nije bilo električne energije, kada sve prekide saberete", navodi načelnik Općine Kladanj Jusuf Čavkunović (PDA).

Posljedice prekida u snabdijevanju električnom energijom najviše je osjetilo oko 1.500 stanovnika Tuholja i Brateljevića.

Predsjednik Savjeta MZ Brateljevići Hajrudin Krekić ističe kako struje nestaje u toku dana nekoliko, a zna se desiti i 2-3 dana. Snalaze se, dodaje, kako ko zna - svijeće, lampe...

"Frižideri se odlede, ne možeš upaliti kasu. I naveče kod kuće, svim stanovnicima, nema televizije, nema ništa", priča Alma Selimbašić, stanovnica Brateljevića.

Sifet Žarić je iz Tuholja:

"Treba naći neki drugi način za tu struju, ovo je već godinama nama. Hajde da je jedna godine naišla oluja, naišao vjetar - to je Božije. Ali ovo je redovno - malo nešto, nema struje".

Godinama se nadaju da će problem biti riješen.

"Mi smo imali niz sastanaka sa predstavnicima Elektroprivrede 2018. godine, zatim 2021. u Općini Kladanj, gdje su oni nama obećali u to vrijeme da će nam riješiti problem snabdijevanja. Međutim, nikad do tog rješenja nije došlo", podsjeća Emir Karamuratović, predsjednik MZ Tuholj.

Sve nade sada polažu u posljednji sastanak sa predstavnicima općine i Elektroprivrede BiH, koji je održan nedavno i već je rezultirao realizacijom hitnih kratkoročnih mjera, te konkretnim dogovorom za sveobuhvatno rješenje problema.

"S obzirom na to da je postojeći dalekovod izgrađen prije 60 godina, zaključeno da je neophodno pristupiti izgradnji novog dalekovoda Plahovići – Drinjača u dužini oko 5 kilometara, a za koji je urađen i projekat. Na osnovu zaključka, dogovoreno je da se pokrenu aktivnostima na pripremi neophodne dokumentacije, kako bi radovi na realizaciji ovog projekta počeli početkom proljeća naredne godine", saopćili su iz EPBiH.

Čavkunović napominje kako to jeste zahtjevna investicija, koja će koštati više od million, ali da nema alternative - to je skoro trećina općine.

I od izuzetne je važnosti za razvoj turizma i privrede, ali i života mještana na području Kladnja i Konjuha, zaključio je Čavkunović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti