Kasne istovari

I kamiondžije iz BiH u problemima u Njemačkoj

12.01.2024. 11:41 / Izvor: Glas Srpske
Njemačka

Štetu će osjetiti i privrednici iz BiH koji čekaju robu iz Njemačke ili drugih zapadnih zemalja.

Brojni kamioni sa tablicama BiH "zarobljeni" su u kilometarskim kolonama zbog blokada na pojedinim autoputevima Njemačke što dovodi do kašnjenja u isporuci robe.

Ako protesti u toj zemlji potraju, negativne posljedice mogli bi osjetiti i privrednici u BiH, jer im repromaterijal neće stići na vrijeme.

Njemački poljoprivrednici od ponedjeljka širom zemlje blokiraju puteve što je prouzrokovalo saobraćajni kolaps, a problemi se tek očekuju budući da su u štrajku i tamošnje željeznice.

Predsjednik Udruženja za unutrašnji i međunarodni transport Republike Srpske Nikola Grbić kaže da je situacija izuzetno teška i da su već vidljive određene negativne posljedice.

"Pojedini dijelovi autoputa, koje traktorima zakrče njemački poljoprivrednici, tokom dana su neprohodni i naši prevoznici koji naiđu na kolone prinuđeni su da satima stoje i čekaju da se raščisti gužva. Prethodnih dana su to bili pravci prema Minhenu i Berlinu kuda obično i saobraćaju naši kamioni. Zbog svega toga mnogi istovari nam kasne, kako oni za kupce u Njemačkoj tako i za one u Holandiji, Francuskoj i drugim zemljama u koje se stiže preko Njemačke", kaže Grbić.

On očekuje da će poslovni partneri biti razumni i da neće snositi nikakve sankcije zbog kašnjenja u isporuci robe.

"Nijemci su svjesni dešavanja u svojoj zemlji, a siguran sam da će i u drugim evropskim zemljama imati razumijevanja, jer je riječ o višoj sili. Međutim, naši vozači, koji su ovog vikenda trebali da se vrate kući, vjerovatno neće uspjeti napraviti krug što će za nas biti velika šteta budući da će na putu biti duže nego što je planirano.Štetu će osjetiti i privrednici iz BiH koji čekaju robu iz Njemačke ili drugih zapadnih zemalja. Nadamo se da problemi neće dodatno eskalirati, jer su protesti sve masovniji", rekao je Grbić i dodao da im za sada jedino preostaje da se naoružaju strpljenjem, piše Glas Srpske.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti