Taksi djelatnost

Danas početak podjele ovogodišnjih dopunskih taksi oznaka u Tuzlanskom kantonu

15.01.2024. 11:02 / Izvor: Akta.ba
taxi

Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja TK najavilo je danas početak raspodjele dopunskih oznaka za taksi vozila za 2024. godinu.

Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja TK najavilo je danas početak raspodjele dopunskih oznaka za taksi vozila za 2024. godinu.

Već više od 20 godina Ministarstvo izdaje dopunske taksi oznake kako bi suzbilo nelegalni rad u oblasti prijevoza na području TK.  

Čestitavši svim vozačima i mehaničarima praznik, pomoćnik ministra za saobraćaj Nenad Lukanović kazao je na današnjoj konferenciji za medije da je taksi prijevoz jako zastupljen na području TK te da je u ovoj oblasti zaposleno 700 osoba. 

"Ministarstvo danas kreće sa izdavanjem dopunskih taksi oznaka i svi taksi prijevoznici koji su registrovani i koji obavaljaju taksi djelatnost na području TK do 1. marta 2024. mogu podići dopunsku taksi oznaku u prostorijama Ministarstva ili podnijeti zahtjev a mi ćemo poštom, ako je zahtjev uredan, uputiti dokument na adresu taksi prijevoznika. Nakon 1. marta kontrolni organi MUP-a će krenuti sa represivnim mjerama sa taksi prijevoznicima koji na svom vozilu ne budu imali dopunsku oznaku. Propisana visina novčane kazne za neposjedovanje dopunske oznake na taksi vozilu za pravne osobe se kreće u rasponu od 500 do 1.500 KM, odnosno za odgovornu osobu u pravnom subjektu od 200 do 500 KM. Za fizičke osobe se kazne se kreću od 500 do 1.500 KM", kazao je Lukanović.

Na području TK taksi djelatnost obavljaju 484 taksi prijevoznika sa 614 taksi vozila.

Najveći broj taksi prijevoznika registrovan je na području grada Tuzla gdje djelatnost obavljaju 204 subjekta se ukupno 327 taksi vozila.

Udruženje "Kalesija taksi" sa područja općine Kalesija okuplja 48 taksista.

Njihov predsjednik je Alija Serdarević koji je u ovom poslu, prema vlastitoj izjavi, prešao više od četiri miliona kilometara.

Serdarević nije propustio zahvaliti Ministarstvu na kontinuiranoj dobroj saradnji te zamolio građane da se voze sa legalnim taksistima.

"Jedan dio sredstava koji plaćamo prema državi ide za penzije. Poštujmo taksiste koji plaćaju poreze da bi bilo svima dobro. Čestitam svim kolegama Dan vozača", kazao je tom prilikom Serdarević.

Iz Ministarstva su također sugerisali građanima TK da u slučaju korištenja taksi prijevoza obavezno vode računa da li se na taksi vozilu nalaze važeće dopunske taksi oznake, čime će izbjeći nepotrebna kažnjavanja prijevoznika i putnika, saopćeno je iz Vlade TK. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti