Novi snježni slojevi na planinama

Rekordna sezona za ski-centre u BiH: Skijaši pohrlili na planine

16.01.2024. 07:53 / Izvor: Nezavisne novine
skijanje

Temperature u minusu i novi snježni slojevi na planinama obradovali su skijaše.

Temperature u minusu i novi snježni slojevi na planinama obradovali su skijaše, a zadovoljstvo dosadašnjom sezonom ne kriju u ski-centrima širom Bosne i Hercegovine.

Rekordne brojke ove sezone bilježe u Olimpijskom centru Bjelašnica, a kako ističu za "Nezavisne novine" iz dana u dan Bjelašnica i Igman bilježe sve veći broj posjetilaca, kako iz naše zemlje, tako i iz regije i svijeta.

"Ako poredimo prošlu sezonu do današnjeg dana što se tiče posjećenosti - ona nikad nije bila bolja. To očekujemo i u narednom periodu. Takođe, broj posjeta u hotelima je na zavidnom nivou, brojke su rekordne", istakli su oni.

Nadaju se da će, ako vremenski uslovi dozvole, skijanje biti moguće sve do maja.

"Visina snijega na stazi je od 40 do 45 cm. Uslovi su idealni, a staze su pripremljene za sve nivoe skijaškog iskustva", rekli su u OC Bjelašnica.

Prema njihovim riječima, trenutno je u funkciji više staza. U funkciji su bila i 43 topa na sistemu vještačkog osnježenja na trasama, stazama i dječjem parku.

Kada je riječ o cijenama karata, one se razlikuju u odnosu na više faktora pa se kreću od 20 do 47 KM.

Da će se skijati sve do maja nadaju se i u Olimpijskom centru Jahorina. Očekuju da će ova sezona biti najposjećenija do sada, te da broj rezervacija već obećava izvanrednu sezonu.

"Od otvaranja skijališta 26. novembra imali smo čast dočekati gotovo 65.000 gostiju, koji su ostvarili oko 400.000 prolaza. Ovi impresivni brojevi svjedoče o povjerenju koje nam i dalje posjetioci ukazuju, čak i u situacijama kada je prirodni snijeg izostao", rekli su oni za "Nezavisne novine".

Kako ističu, rad zaposlenih zajedno s tehnološkim unapređenjima doprinijeli su povećanju finansijskih rezultata čak osam i po puta više u poređenju sa januarom lani.

Visina snijega na Jahorini je 45 cm, što je, kako kažu, dovelo do poboljšanja uslova, kao i povećanja broja instalacija i staza koje su stavljene skijašima na raspolaganje.

"Radujemo se i informaciji da nas i u narednom periodu očekuju obilne padavine. Ovo će dodatno obogatiti skijaško iskustvo i pružiti posjetiocima još veći užitak na našim stazama", rekli su iz OC Jahorina, gdje zimska sezona u prosjeku traje između 120 i 150 dana.

Dnevna karta na Jahorini tokom sezone košta 79 maraka, a, kako ističu, cijene su više u odnosu na prethodnu godinu.

Da zimska sezona ide svojim pravcem za "Nezavisne novine" potvrdio je i Samer Dolovac, direktor Turističke organizacije Travnik.

"Nadam se da će nam ova zimska turistička sezona biti duga te da će biti do kraja trećeg mjeseca. Period novogodišnjih praznika je bio izrazito posjećen na planini Vlašić, a intenzivni su dolasci i u ovom periodu", rekao je Dolovac.

Kako je istakao, već imaju najave posjetilaca i za februar i mart, a na uslove skijanja uticaće vrijeme, količina snijega i adekvatne temperature.

Cijene karata, kako navodi Dolovac, razlikuju se od vrsta usluge te se kreću od 25 do 32 KM.

Za razliku od drugih ski-centara, gdje je sezona odavno počela, zvanična sezona na Kupresu krenula je u subotu, a kako je rekao Ivan Bagarić, član Uprave "Adria ski Kupres", na stazama je umjetni snijeg jer prirodnog nema.

"U subotu smo pustiti prvu stazu, a kroz koji dan će i ostale staze biti u funkciji. Smještajni kapacitet je odavno bukiran i rasprodat. Nova godina nam je bila puna. Ako ima skijanja ima i gostiju. Mi se nadamo da će krenuti sezona kako treba", rekao je Bagarić za "Nezavisne novine".

Cijena dnevne karte nije se mijenjala pa tako, kao i prošle godine, iznosi 40 KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti