Imamović: Riješili smo kratkoročne obaveze, u 2024. slijede brojni projekti

18.01.2024. 15:20 / Izvor: Fena
GORAZDE

Gradonačelnik Goražda Ernest Imamović sa saradnicima danas je upriličio pres-konferenciju na kojoj su prezentirani rezultati rada u prethodnom periodu,

Gradonačelnik Goražda Ernest Imamović sa saradnicima danas je upriličio pres-konferenciju na kojoj su prezentirani rezultati rada u prethodnom periodu, ali i planovi za 2024. godinu.

Naglasio je da je Grad Goražde uz skroman budžet, prethodno opterećen brojnim dugovima, u 2024. godinu ušao bez kratkoročnih dugova. Sve obaveze prema dobavljačima su izvršene te svi doprinosi i plaće radnicima gradske uprave isplaćene.

"Grad Goražde prethodnih godina intenzivno je radio na vraćanju dugova koji su zatečeni preuzimanjem mandata u iznosu preko 10 miliona maraka, a 1.800.000 KM su bile kratkoročne obaveze. Od toga više od 1.200.000 KM bili su dugovi prema raznim dobavljačima, poslovnim subjektima i slično, te više od 560.000 KM dugova za doprinose i ostale obaveze prema radnicima i vijećnicima i svi su izmireni", kazao je Imamović.

Naglasio je da poseban teret predstavlja kredit uzet 2016. godine iz Saudijskog fonda za razvoj, a ovo dugoročno zaduženje opteretilo je Grad Goražde s više od 9,8 miliona maraka. Imamović je podsjetio da je krajem prošle godine s federalnim premijerom Nerminom Nikšićem i ministrom finansija Tonijem Kraljevićem dogovorena odgoda plaćanja kredita uz napomenu da su istovremeno Gradsko vijeće i gradonačelnik uputili inicijativu prema Vladi i Federalnom parlamentu o preuzimanju ovog duga.

"Ovo je prilika da još jednom pozovemo Vladu i Federalni parlament da podrže naš grad, jer građani Goražda ne bi smjeli da budu taoci tog kredita jer ih o zaduženju niko nije ni pitao. Dugovanja koja su zatečena pri preuzimanju mandata su znatno opteretila budžet Grada Goražda, a time i usporili razvoj Grada i veća ulaganja u samom startu", naglasio je Imamović.

Dodao je da ipak nema opravdanja te da je hitno potrebno riješiti najveći problem u gradu, a to je gradska deponija „Šišeta“. 

"Za projekt deponije po standardima novog doba neophodno je 18 miliona KM i potrebno je da se udruže bar četiri općine, a za izgradnju je potrebno godinu dana. Mi do konačnog trebamo alternativno rješenje. Gradska uprava predložit će da to bude lokacija Trešnjice. Naravno, spremni smo prihvatiti i druge prijedloge", naveo je on.

Dodao je da je novac obezbijeđen i za prvu fazu rekonstrukcije gradskog trga u iznosu od 400.000 KM, kao i za Trg Zaima Imamovića u istoimenoj ulici.

"Naslijeđen je i problem obaloutvrde. Federalni građevinski inspektor naložio je Agenciji za vodno područje slivova rijeke Save da obaloutvrde na Drini budu uklonjene u roku 120 dana. Rok je istekao. Po žalbi Agencije, 3. novembra doneseno je novo rješenje kojim je ponovno naloženo Agenciji za vodno područje rijeke Save da obaloutvrdu ukloni i dat je novi rok od 120 dana. Ukoliko Agencija ne postupi po rješenju federalne inspekcije, kao gradonačelnik predložit ću Gradskom vijeću da uputimo urgenciju prema Agenciji da izvrše naložene obaveze", najavio je Imamović. 

Naglasio je da se u narednom periodu očekuje i isplata naknade štete od Hidroelektrane  Mratinje zbog poplava iz 2010. godine.

"Grad Goražde se žalio na prvostepenu presudu i u konačnici dobili smo presudu po kojoj Goražde očekuje približno 700.000 KM isplate iz Crne Gore za naknadu štete zbog poplave, plus zatezne kamate. O utrošku tih sredstava, po dobitku, imat ćemo prijedlog, a u konačnici o tome će odlučiti Gradsko vijeće", naveo je on najavivši i druge projekte.

"Već je potpisan ugovor sa federalnim ministrom Nerinom Dizdarom za sufinansiranje projekta modernizacije puta Zupčići-Sadba u iznosu od 150.000 KM. Radi se o pristupnom putu za most u Vitkovićima. Od Federacije BiH dobili smo sredstva za uređenje obale Drine i već su na računu. Planiramo ih utrošiti za čišćenje obale u centru Goražda i uređenje gradskog žanja. Po okončanju tenderske procedure uslijedit će izvođenje radova na izgradnji sportskog objekta na stadionu u Vitkovićima. Radimo i na uspostavi dnevne male pijace što je projekat koji će  finansijski podržati Republika Italija sa 54.000 eura", najavio je između ostalog.

Podsjetio je da je usvojena i odluka o osnivanju Centra za podršku djeci i mladima s teškoćama u razvoju “Buđenje” ćime se Goražde smjestilo među prve gradove koji su to učinili, a plan je da Centar zvanično počne s radom 1. marta na Dan nezavisnosti BiH.

Govoreći o realiziranim projektima, Imamović je napomenuo da se radilo u skladu sa budžetskim mogućnostima, na projektima koji su krucijalni za život

"Kroz tri faze rekonstruisan je potisni cjevovod za što je ukupno izdvojeno približno million KM. Radilo se na sanaciji puteva, na pojedinim dionicama zajedno sa BPK Goražde. U potpunosti su očišćeni makadamski putevi na cijeloj teritoriji grada Goražda, a po zatjevima predsjednika mjesnih zajednica. Obnovljen je plato ispred sportske dvorane Mirsad Hurić, ponosni  smo i na parkovski prostor na Gubavici, dječij park u Vitkovićima i na ranije rekonstruisan pomoćni stadion u Prvom maju te parket u dvorani. U toku 2023. godine, Grad Goražde je nabavio kino opremu za projekciju filmova u kino sali Centra za kulturu", podsjetio je Imamović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti