Manipulacija javnosti

Sindikat BHRT-a: Demantiramo tvrdnje i propagandne akcije poslovodstva RTV-a FBiH

19.01.2024. 16:30 / Izvor: Fena
bhrt

Radi se o propagandnoj akciji plasiranoj od poslovodstva RTV-a FBiH u informativnom programu te medijske kuće.

Predsjednica Samostalnog sindikata radnika u Bosanskohercegovačkoj radio-televiziji (BHRT) Merima Kurtović-Pašalić demantirala je u ime tog sindikata nedavne tvrdnje poslovodstva Radio-televizije Federacije BiH (RTVFBiH) i propagandne akcije, kako je kazala, plasirane od poslovodstva RTV-a FBiH u informativnom programu te medijske kuće.

"Radnici BHRT-a, zastupani od reprezentativnog sindikata s članstvom od oko 450 uposlenih, odlučno odbacuju tvrdnje o postojanju navodnih usaglašenih dogovora između radnika Javnog servisa BHRT-a i radnika RTV-a FBiH. Ova insinuacija predstavlja smišljenu propagandu rukovodstva RTV-a FBiH s ciljem narušavanja ugleda sindikata i stvaranja konfuzije među radnicima", kazala je Kurtović-Pašalić naglašavajući da reprezentativni sindikat kojeg ona zastupa želi upoznati javnost, članstvo i sve uposlenike s objektivnim informacijama.

Govoreći o neovlaštenom predstavljanju uposlenika Javnog servisa BHRT-a, naglasila je da reprezentativni sindikat Javnog servisa BHRT-a, koji zakonito zastupa interese radnika, izražava oštar stav protiv manipulacija i pokušaja umanjivanja njegove uloge ili zamjenom sa sindikalnom organizacijom koja ima oko četiri puta manje članova.

"Manipulaciju potvrđuje dokument koji ima pečat, ali nema potpis", izjavila je.

Obmana javnosti, boračkih organizacija, političkih predstavnika i uposlenika BHRT-a, propaganda od RTV-a FBiH i poslovodstva već duže vrijeme ukazuju na nedopustiv pristup.

Ove aktivnosti su ozbiljan prekršaj profesionalnih standarda i etičkih normi, prema riječima Merime Kurtović-Pašalić.

Ona je pozvala na jedinstveni stav menadžment krovnog Javnog servisa BHRT-a i entitetskih emitera.

"U skladu sa zakonskim odredbama, zahtijevamo hitno, a ne u roku šest mjeseci, poštivanje raspodjele sredstava od RTV takse i marketinga, gdje krovni servis BHRT-a treba da dobije 50 posto, a oba entitetska emitera po 25 posto", njene su riječi.

Predsjednica sindikata je govorila na pres-konferenciji i o agoniji radnika Javnog servisa BHRT-a.

Po njenim riječima, to se manifestuje izloženošću radnika zbog prijašnjih političkih odluka, posebno nerješavanjem problema prikupljanja novca na jedinstven račun BHRT-a.

Takvi potezi vode ozbiljnim posljedicama po finansijsku stabilnost i opstanak državnog Javnog servisa, a samim tim ugrožava i egzistenciju uposlenika i njihovih porodica.

Reprezentativni sindikat, dodala je, nepopustljiv je u ciljevima i članstvo neće biti talac političkih i menadžerskih manipulacija već će se nepopustljivo zalagati za povećanje plaće i toplog obroka, uplaćivanje doprinosa, poboljšanje uvjeta rada i pravedniju sistematizaciju radnih mjesta.

Kurtović-Pašalić je navela također da sindikat insistira kod menadžmenta BHRT-a da u što kraćem roku uskladi novi cjenovnik produkcijskih usluga prema RTV-u FBiH, koji nije mijenjan od 2006. godine.

"Za Federalnu radio-televiziju, naše tehničko osoblje pruža usluge, da budemo precizni - naši inženjeri, snimatelji, montažeri, tonci, majstori rasvjete, video-mikseri i svi ostali tretiraju se kao roblje radeći po satu za cijenu od nekoliko maraka", riječi su predsjednice sindikata BHRT-a.

Kurtović-Pašalić pozvala je političke organizacije na svim nivoima da uzmu u obzir izričit i nepobitan stav sindikata BHRT-a i podrže napore za očuvanje integriteta i stabilnosti Javnog servisa Bosne i Hercegovine kao jednog od 14 prioriteta na evropskom putu Bosne i Hercegovine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti