Epidemija u Tuzli i Živinicama - situaciju usložnjavaju nevakcinisana djeca

20.01.2024. 09:54 / Izvor: Federalna.ba
epidemija

Epidemiološka situacija na području Tuzlanskog kantona kada su u pitanju zarazne bolesti kod djece je složena.

Epidemiološka situacija na području Tuzlanskog kantona kada su u pitanju zarazne bolesti kod djece je složena. Sve je dodatno pogoršano povećanjem broja oboljelih od morbila na području Tuzle i Živinica što je rezultiralo proglašanjem epidemije u ova dva grada. Situaciju komplikuje i povećan broj oboljele djece od pertusisa - velikog kašlja. U UKC-u Tuzla hospitalizirana su djeca sa težim kliničkim slikama - to je, uslijed povećanja broja oboljelih, zahtijevalo reorganizaciju i poseban režim rada Klinike za dječije bolesti.

Morbile su registrovane kod 48 djece, dok je veliki kašalj potvrđen u 13 slučajeva.

“Situacija je dodatno usložnjena pojavom velikog broja nevakcinisane djece i pojavom da takva djeca, ukoliko neadekvatno budu tretirana ili se ne preduzmu epidemiološke mjere, mogu biti daljnji prenosnici”, upozorava prof. dr. Ervin Alibegović, pomoćnik direktora UKC-a Tuzla.

U proteklih nekoliko dana u UKC-u je hospitalizovano 29 najmlađih pacijenata sa morbilama koji su zahtijevali bolničko liječenje, budući da su bolest karakterisale teže kliničke slike. Nijedno dijete nije bilo vakcinisano nijednom dozom. Odgovornost snose roditelji.

“Zašto? Postavila sam im to pitanje. Rekli su da ne vjeruju vakcinama”, kaže dr. sc. Rahima Jahić, načelnica Klinike za zarazne bolesti UKC-a Tuzla.

Ministrica zdravstva TK-a Dušanka Bećirović (SDA), i sama ljekar, zamolila je ovom prilikom roditelje da vakcinišu svoju djecu: “Vakcinacija nam je jedini izlaz iz ovih problema koji mogu biti nesagledivi”.

I situcija u Klinici za dječije bolesti dodatno je komplikovana zbog velikog broja oboljelih od pertusisa, odnosno velikog kašlja, zbog čega je formiran i poseban odjel, kako ne bi dolazilo do kontakta osoblja i djece koja se liječe od drugih bolesti.

“Morali smo voditi računa da se organizujemo, restrukturiramo i epidemiološki podignemo na najviši mogući nivo, kako bismo spriječili da se ne samo pertusis nego sve druge virusne zarazne dječije bolesti prenesu na ostalu djecu”, objašnjava dr. sc. Lejla Osmančević, načelnica Klinike za dječije bolesti UKC-a Tuzla.

Osim pojave morbila i velikog kašlja, zabilježeno je i povećanje broja oboljele djece od različitih respiratornih infekcija, influence, sincicijskog virusa kao i Covid-19.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti