Sanirane posljedice požara

Vlada KS realizirala obećanu pomoć, očuvano poslovanje 52 zakupca na pijaci "Kvadrant"

21.01.2024. 10:10 / Izvor: Akta.ba
požar

Vlada Kantona Sarajevo (KS) prva je realizirala obećanu pomoć te je očuvano poslovanje 52 zakupca na pijaci "Kvadrant".

Vlada Kantona Sarajevo (KS) prva je realizirala obećanu pomoć te je očuvano poslovanje 52 zakupca na pijaci "Kvadrant", saopćila je kantonalna pres-služba.

Premijer Kantona Nihad Uk, ministar privrede Zlatko Mijatović i direktor kantonalnog preduzeća "Tržnice-pijace" Jasmin Terović, posjetom licu mjesta su stekli uvid u to kako se odvija obnova pijace nakon požara. Izrazili su zadovoljstvo zbog napretka radova.

Nakon požara na pijaci "Kvadrant" 5. novembra prošle godine, Vlada Kantona Sarajevo uložila je snažne napore kako bi pružila podršku zakupcima koji su pretrpjeli štetu u poslovanju. U skladu s obećanjem, Vlada je ustanovila  program s ciljem olakšavanja posljedica požara i pomoći zakupcima u izazovnom razdoblju oporavka.

"Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo provelo je uspješan javni poziv na koji su zakupci, prema spisku dostavljenom iz KJKP "Tržnice-pijace Sarajevo", aplicirali i ostvarili prava na novčanu pomoć. Zakupcima su na raspolaganje stavljena sredstva u iznosu do tri najniže plate u FBiH sa svim porezima i doprinosima, do maksimalnog iznosa od 3.053 KM po uposleniku", citat je iz saopćenja.

Novac je namijenjen za nužne troškove u redovnom poslovanju uključujući nabavku robe, operativne troškove te isplate plaća radnicima. Program je koncipiran s ciljem očuvanja postojećih radnih mjesta i u namjeri da nijedan poslodavac ne bude primoran na otkazivanje angažmana radniku, omogućavajući brz povratak normalnim poslovnim aktivnostima.

Provedeni javni poziv čiji cilj je očuvanje radnih mjesta kod zakupaca na pijaci "Kvadrant", rezultiralo je zaključenjem ugovora s 52 poslovna subjekta. Ugovori su vrijedni 158.754 KM.

Vlada KS, predvođena premijerom Ukom je zahvaljujući brzom prijedlogu ministra Mijatovića, prva od svih obećala i realizirala pomoć zakupcima kako bi održali njihovo poslovanje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti