Kamen temeljac položen 2021.

Otvaranje roditeljske kuće u Tuzli planirano za proljeće ove godine

22.01.2024. 08:21 / Izvor: Federalna.ba
roditeljska kuća

Iako su aktivnosti na izgradnji Roditeljske kuće u Tuzli počele 2019. godine, kamen temeljac je položen sredinom 2021.

Iako su aktivnosti na izgradnji Roditeljske kuće u Tuzli počele 2019. godine, kamen temeljac je položen sredinom 2021. Kuća koja bi roditeljima i oboljeloj djeci trebala pružiti utočište dok su na bolničkom liječenju, budući da se nalazi u krugu UKC-a Tuzla, trebala je svoja vrata otvoriti krajem iste godine, ali to se nije desilo.

Pandemija koronavirusa i poskupljenje građevinskog materijala i do 80 posto bili su glavni razlozi za to. Daljnje aktivnosti su se odvijale usporenom dinamikom, a konačno otvaranje Roditeljske kuće trebalo bi biti na proljeće ove godine.

Roditeljska kuća u krugu Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli prostire se na 400 kvadratnih metara i, između ostalog, obezbijedit će roditeljima i oboljeloj djeci psihosocijalnu pomoć, jako bitnu u liječenju. A taj proces je težak i nerijetko dug. Prošla ga je Ivana Galušić, roditelj djeteta oboljelog od maligne bolesti čije liječenje je trajalo nekoliko godina. Smatra da Roditeljska kuća ima veliku ulogu do konačnog cilja: "Ona vraća osjećaj te sigurnosti, toplote obiteljskog doma, gdje dijete može osjetiti te najbliže kontakte, vratiti se u neki svoj, možemo reći, koliko-toliko svakodnevni život, a samim tim boravkom u Roditeljskoj kući njemu je pružena svakodnevna medicinska skrb".

Medicinsku i svaku drugu skrb najmlađim pacijentima oboljelim od teških bolesti, kojih je na godišnjem nivou od 12 do 15, pružaju uposlenici Odjeljenja za hematologiju i onkologiju Klinike za dječije bolesti. Oko 60 posto tumora kod djece čine akutne leukemije, tumori centralnog nervnog sistema i limfomi. Blizina roditelja i članova porodice u procesu liječenja igra bitnu ulogu, smatraju i ljekari.

"Da porodica ostane na okupu, da pacijenti sa svojim roditeljima i braćom i sestrama imaju kontakta. Liječenje zloćudnih bolesti traje mjesecima, godinama ta djeca na neki način provedu veći dio svog života u bolničkim uvjetima", objašnjava dr. Amila Latifagić, šefica Odjeljenja za hematologiju i onkologiju Klinike za dječije bolesti UKC-a Tuzla.

Iako su sredstva za izgradnju Roditeljske kuće - oko 800 hiljada maraka od Generalnog sekretarijata Države Kuvajt - bila obezbijeđena na početku provedbe projekta, Udruženju Srce za djecu oboljelu od raka, koje je i nosilac aktivnosti, glavobolju su zadala poskupljenja građevinskog materijala.

"Baš nedavno je Federalno ministarstvo za rad i socijalnu politiku obezbijedilo nedostajućih 300 hiljada maraka koje su nekako zatvorile tu finansijsku konstrukciju“, ističe Atifa Buldić-Bešić, glasnogovornica Udruženja Srce za djecu oboljelu od raka BiH.

V.d. generalnog direktora UKC-a Tuzla Denijal Tulumović nada se će Roditeljska kuća u narednom roku bitia završen i da će to biti značajan iskorak u poboljšanju usluge ljudima koji imaju oboljelu djecu.

A novi rok i otvaranje planirano je za april ove godine. Značaj i važnost ovog projekta prepoznao je i naš nogometni reprezentativac Miralem Pjanić, koji je pozvao na podršku za Roditeljsku kuću u Tuzli.

U Roditeljskoj kući u Tuzli moći će se smjestiti do pet porodica, gdje će, osim smještaja roditelja, djeca oboljela od malignih bolesti, pored bolničke imati i svaki drugi vid pomoći.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti