Institucija prepoznata širom regije

Ministrica Mesihović posjetila PMF: Podrška u omogućavanju najmodernijeg iskustva učenja

22.01.2024. 09:44 / Izvor: Akta.ba
fakultet

Ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS, Adna Mesihović sa saradnicama je posjetila PMF Sarajevo.

Ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo, Adna Mesihović sa saradnicama je posjetila Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Sarajevu.  

Posjeta je imala za cilj intenziviranje saradnje Vladinih institucija s obrazovnim, te upoznavanje i prepoznavanje prilika za dodatno unapređenje izvrsnosti i naučnoistraživačkog rada u oblastima prirodnih, matematičkih i kompjuterskih nauka. 

PMF danas je obrazovna i naučnoistraživačka ustanova koja je prepoznata širom regije. Fakultet u svom sastavu ima čak pet naučno-nastavnih odsjeka i veliki broj naučnoistraživačkih instituta, centara i laboratorija, koji predstavljaju osnovu za organizaciju nastavnog i naučnoistraživačkog procesa. 

Dekan prirodno-matematičkog fakulteta, prof.dr. Nusret Drešković i njegovi saradnici upoznali su prisutne s aktivnostima, proveli ih kroz obnovljene prostorije fakulteta, te naglasio važnost stvaranja visokokvalificiranih i cijenjenih stručnjaka koji su nakon završetka studija spremni da odgovore zahtjevima dinamičnog okruženja i potrebama održivog razvoja zajednice u kojoj djeluju.

Zahvalio se Ministarstvu za podršku pri obnovi infrastrukture i nabavci nove opreme u laboratorijima PMF-a, koja studentima omogućava pružanje najmodernijeg iskustva učenja i istraživanja. Ova investicija predstavlja predanost PMF-a inovacijama i pripremi studenata za izazove savremenog svijeta. 

Ministrica Mesihović ovom prilikom je pohvalila profesore i studente Prirodno-matematičkog fakulteta za izvanredan uspjeh u naučnoistraživačkoj djelatnosti, gdje fakultet ostvaruje zapažene rezultate. To se može prepoznati i kroz najveću stopu objavljenih radova na cijelom Univerzitetu u Sarajevu, koja iznosi 22 posto.  

"Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Sarajevu je pokazao interes da kroz različite projekte, kako domaće tako i evropske, unaprijedi studijske programe i modernizuje studiji za sve studente koji se odluče usmjeriti u oblastima prirodno-matematičkih nauka. Njihovo učešće u projektima, poput Horizon i Stecci-stone Evropske unije, su pokazatelj da Prirodno-matematički fakultet svojim studentima želi pružiti obrazovanje koje će njegovati izvrsnost u obrazovnim i naučnoistraživačkim djelatnostima. Posebno me raduje jer će fakultet u narednom periodu pristupiti procesu akreditacije svojih programa i laboratorija, što potvrđuje njihovu predanost kvaliteti i visokim standardima u obrazovanju. Ova akreditacija ne samo da će potvrditi kvalitetu studijskih programa, već će otvoriti vrata za nove mogućnosti saradnje i razvoja. Podrška Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS, te moja lična, za ovakve procese će uvijek biti prisutna i kontinuirana", zaključila je ministrica Mesihović. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti