U zdravstvenim ustanovama

Od 1. januara u TK u upotrebi isključivo elektronske knjižice

25.01.2024. 08:14 / Izvor: Federalna.ba
knjižica

Od 1. januara 2024. godine u zdravstvenim ustanovama na području Tuzlanskog kantona građani mogu koristiti isključivo elektronske knjižice.

Od 1. januara 2024. godine u zdravstvenim ustanovama na području Tuzlanskog kantona građani mogu koristiti isključivo elektronske knjižice. Uvođene e-legitimacije bio je još samo jedan korak u boljem funkcionisanju zdravstvenog sistema, čija je informatizacija krenula 2022. godine. Smanjene su gužve i redovi čekanja, a naručivanje za pregled ili terapiju sada se obavlja telefonski. Napretkom su zadovoljni i ljekari, a, čini se, i građani.

Rok za izdavanje e-legitimacije produžen je do 31. marta, kako bi i oni građani koji još nisu predali zahtjev za izdavanje ove legitimacije - imali priliku da to učine. Dosadašnje papirne zdravstvene knjižice više se ne prihvataju.

"To je krajnji rok, neće se više produžati i poslije tog roka zahtjev će moći podnijeti samo lica koji prvi put ulaze u zdravstveno osiguranje, odnosno novorođenčad", ističe Riad Kurtalić, glasnogovornik ZZO-a TK-a.

Informatičko-integracijski zdravstveni sistem uspostavljen je krajem augusta 2022. godine, a rezulatirao je time da ljekari imaju više vremena da se posvete pacijentima.

"Prije smo trošili vrijeme na ispisavanje recepata, a sada sve to na slušanje našeg pacijenta, preglede i da vidimo šta dalje treba da se radi s njima", kaže Elvisa Smajić, specijalista porodične medicine u Domu zdravlja Tuzla.

Elektronske knjižice, uputnice i recepti doprinijeli su tome da se smanje gužve i čekanje pacijenata da dođu na red za pregled. Grešaka u sistemu bude, no te greške svedene su na minimum, poručuju iz Zavoda zdravstevnog osiguranja TK-a.

"Ono što je bilo jeste u domovima zdravlja da su oni, i pored elektronskih zdravstvenih legitimacija, od osiguranih lica zahtijevali stare papirne legitimacije, jer je njima bilo lakše tražiti karton pacijenta, na osnovu stare legitimacije. Međutim, sada sada je to zaista sve uvezano", navodi Kurtalić.

Smajić dodaje i kako su uvezani sa UKC-om: "Tako možemo da pratimo i nalaze, ukoliko je pacijent zaboravio, mi možemo vidimo taj nalaz i pratimo terapiju".

Pacijenti koje smo smo sreli ispred Doma zdravlja u Tuzli zadovoljni su novim sistemom rada pa i elektronskim knjižicama, no neki preventino ponesu i staru - takozvanu plavu knjižicu.

Zavod zdravstvenog osiguranja TK-a do sada je isprintao nešto više od 353 hiljade elektronskih legitimacija, a oko 4 hiljade legitimacija koje su urađene građani još nisu preuzeli. S obzirom na to da dosadašnje papirne knjižice nisu više u upotrebi, iz Zavoda pozivaju građane da podnesu zahtjev za izdavanje e-legitimacije jer samo sa njom mogu ostvariti pravo na pružanje zdravstvene usluge.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti