Svjetlo na kraju tunela za onkološke pacijente – razlika u cijeni aparata 8 maraka

25.01.2024. 08:40 / Izvor: Federalna.ba
ukc tuzla

Ukoliko sve bude teklo predviđenom dinamikom, linearni akcelarator bi mogao biti u funkciji u maju ove godine.

Znači li odabir najpovoljnijeg ponuđača za nabavku linearnog akcelaratora u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla svjetlo na kraju tunela za onkološke pacijente sa područja Tuzlanskog i Posavskog kantona kao i Brčkog - još se sa sigurnošću ne može reći. Procedura nabavke traje skoro godinu dana, a usporavale su je žalbe na tendersku proceduru koje su okončane sredinom ovog mjeseca. Ukoliko sve bude teklo predviđenom dinamikom, linearni akcelarator bi mogao biti u funkciji u maju ove godine.

Ivi Josiću iz Tuzle dijagnosticirana su dva karcinoma i spada u grupu najtežih pacijenata koji nemaju mogućnost zračenja u svom gradu. Bolest se pojavila u petom mjesecu prošle godine. Na zračenja je išao u Zenicu. Muke kroz koje prolazi znaju samo on i njegova porodica.

Za Ivu Josića i ostale pacijente oboljele od karcinoma koji moraju biti podvrgnuti zračenju svjetlo na kraju tunela mogao bi biti konačni odabir ponuđača za nabavku linearnog akceleratora čija vrijednost je oko devet miliona maraka. Od dva ponuđača, Komisija je, tvrde, odabrala najpovoljnijeg.

„Na kraju je komisija donijela jednoglasan zaključak i izabran je jedan ponuđač. Ponuđene cijene su bile skoro identične, razlika je bila osam konvertibilnih maraka“, navodi Denijal Tulumović, v.d. generalnog direktora UKC-a Tuzla

Prihvaćena je ponuda kompanije Inel-med iz Mostara, dok je ponuda kompanije Siemens Medicina iz Sarajeva, kako je navedeno, neprihvatljiva - iz razloga što garancija za ozbiljnost ponude nije u skladu s obrascem bezuslovne bankovne garancije propisane Pravilnikom.

Stručnjaci iz oblasti radioterapije ne vide značajne razlike među aparatima za zračenje, te vjeruju da će izbor, kakav god bude, biti učinkovit za pacijente.

"Mogu reći da nam nije bitno toliko kakav će to biti aparat. Svi aparati su sada približno jednako dobri u radioterapiji", ističe Hasan Osmić, šef Odjeljenja za radioterapiju UKC-a Tuzla.

Ponuđači imaju rok za žalbe od deset dana, nakon čega bi odmah trebalo uslijediti i potpisivanje ugovora sa ponuđačem koji je zadovoljio sve uslove. Rok za nabavku i instaliranje linearnog akceleratora u Klinici za onkologiju UKC-a Tuzla je 120 dana, no iz ove zdravstvene ustanove ističu da bi mogao biti znatno kraći. Za to vrijeme onkološki pacijneti na zračenje i dalje odlaze u bolnice u Zenici i Mostaru.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti