u iznosu 15.863.000 KM

Gradsko vijeće Goražde usvojilo budžet za 2024. godinu

26.01.2024. 11:19 / Izvor: Akta.ba
gorazde

Gradsko vijeće Goražde usvojilo je budžet za 2024. godinu u iznosu 15.863.000 KM što je rekordni budžet Grada Goražda.

Gradsko vijeće Goražde usvojilo je budžet za 2024. godinu u iznosu 15.863.000 KM što je rekordni budžet Grada Goražda.

Obrazloženje vijećnicima ponudio je pomoćnik gradonačelnika za finansije, privredu i mjesne zajednice Muamer Krašić, naglasivši da je predloženi budžet u odnosu na nacrt veći za 820.000 KM, dok je u odnosu na prošlogodišnji veći za nešto više od dva miliona KM.

On je istakao kako su najveća povećanja na prihodovnoj strani na kapitalnim izdacima dok su na rashodovnoj strani obaveze po osnovu plaća iz budžeta Grada Goražda. Po njegovim riječima, povećanja na prihodovnoj strani evidentna su i u dijelu poreznih i neporeznih prihoda, kapitalnih transfera i donacija koji su u odnosu na prošlu godinu veći za više od dva miliona maraka.

"Povećanje u odnosu na nacrt najviše se odnosi na kapitalna izdvajanja zbog planiranih projekata koji se trebaju realizovati u 2024. godini, a za koje su sredstva obezbijeđena uglavnom s drugih nivoa vlasti. Sa nivoa BPK Goražde su planirana značajna sredstva za projekte u Gradu Goražde tako da je sve to uvršteno u prijedlog budžeta tako da su razlozi povećanja objektivni", pojasnio je Krašić.

Dodao je da su u ovogodišnji budžet uvršteni i projekti koji nisu realizovani ili nisu okončani u 2023. godini.

"Imamo i određen broj tenderskih procedura koje su započete što smo takođe planirali u ovogodišnjem budžetu. Došlo je i do povećanja osnovice za obračun plaća i naknada uposlenicima gradske uprave i javnih ustanova koja sada iznosi 371 KM kao i na nivou BPK Goražde, što je podrazumijevalo povećanje sredstava i po tom osnovu", precizirao je on.

Naglasio je da je u rashodima 12,8 miliona planirano za službe i javne ustanove odnosno njihove tekuće i kapitalne transfere, dok je ostatak od skoro 3 miliona KM planiran u dijelu kapitalnih izdataka.

Tokom rasprave vijećnici su uložili niz amandmana od kojih je značajan broj predlagač prihvatio, a budžet je usvojen u predloženom iznosu od 15. 863.000 KM.  

Usvojena je i odluka o izvršavanju budžeta za ovu godinu, kao i prijedlog budžetskog kalendara Grada Goražda za 2024. godinu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti