Ne žure nigdje

Bojić: IZIS ne radi, jer banjalučki doktori nemaju šifre

26.01.2024. 12:50 / Izvor: capital.ba
izis

Integrisani zdravstveni informacioni sistem Republike Srpske (IZIS), koji su nedavno napali hakeri, nije proradio u Banjaluci.

Integrisani zdravstveni informacioni sistem Republike Srpske (IZIS), koji su nedavno napali hakeri, nije proradio u Banjaluci zato što ni 10 dana od dostavljanja novih šifri i protokola, one još nisu dodijeljene doktorima, niti je završeno skeniranje računara.

Ovo tvrdi projekt menadžer kompanije MMSCode Slavko Bojić, koja je sa banjalučkim Lanacom i Tesla Ericssonom iz Zagreba razvila IZIS koji su građani Republike Srpske platili 26 miliona maraka.

Govori da menadžment ove zdravstvene ustanove očigledno ne žuri nigdje i svjesno odugovlači sa sprovođenjem bezbjednosnih protokola, zbog čega se danima čeka na njihov signal za puštanje aplikacije.

“Moje lično mišljenje je da se ovdje radi o bezobrazluku i sabotaži. Neće da urade šta je potrebno i namjerno se tako ponašaju. Banjalučki Dom zdravlja od početka i neprestano pruža otpor IZIS-u i insistira na staroj aplikaciji iz koje su svi podaci odavno preneseni“, kaže Bojić.

Kaže i da u Domu zdravlja Banjaluka na ovome rade samo dva administratora, a da je menadžment odgovoran što nije sve ubrzao i angažovao više osoba.

“MMSCode i Lanaco od napada rade bez pauze, praznika, nekada po cijelu noć. Niko nije pitao za radno vrijeme. Fond zdravstvenog osiguranja je dostavio šifre u DZ Banjaluka prije deset dana. Umjesto da ih neko od radnika odmah dostavi u područne ambulante, tjeraju doktore da dođu lično i preuzmu ih, da potpisuju izjave kao da idu na sud. Ljekar koji ima 150 pacijenata u redu, ne trebalo da ide po šifru. Čemu onda služe kurirske službe“, pita Bojić.

U DZ Banjaluka birokratski i sporo

Govori da su domovi zdravlja u Doboju i Bijeljini malo manji od Banjaluke, a da su proradili prije deset dana i kaže da je diskutabilno kada će uopšte proraditi banjalučki.

“Nama da jave sada da su obavili skeniranje i zadužili šifre, mi doslovno za minut možemo da pustimo IZIS. Vjerovatno čekaju petak nakon radnog vremena da nam to jave da dobiju još na vremenu i prolongiraju puštanje“, tvrdi Bojić.

Direktorka Doma zdravlja Banjaluka Nevena Todorović odbacuje Bojićeve optužbe i govori da oni rade na maksimumu snaga i kapaciteta, te da je banjalučki Dom zdravlja ogroman i da mu treba više vremena za sprovođenje bezbjednosnih protokola.

“Mi ulažemo maksimalne napore da što prije ispoštujemo preporuke koje nam je FZO dao da bi Dom zdravlja što prije počeo sa radom u IZIS-u. U toku današnjeg dana ćemo se obratiti FZO sa tačnim danom i satom preslaska na IZIS. Vjerujemo da će to biti u ponedjeljak ujutro. Radnici rade i opterećeni su, rade maksimalno da se što prije sve završi i ispoštuju preporuke“, kaže Todorovićka.

Na pitanje koliko administratora radi na rješavanju problema IZIS-a, kaže da ih ima četvoro, da je jedan bio na bolovanju, a jedan radi na rendgenu.

U odgovorima koje su nam dostavili iz Doma zdravlja potvrđeno nam je da su nove korisničke naloge dobili 16. januara, ali da do sada nisu bili u mogućnosti da sve obaveze iz preporuka FZO ispune do današnjeg dana.

“Dom zdravlja u Banjaluci je najveća zdravstvena ustanova primarne zdravstvene zaštite u Republici Srpskoj koja radi na 37 lokaliteta, te koja ima više od 700 zdravstvenih radnika koji koriste aplikaciju IZIS. Uzimajući u obzir da raspolažemo sa više od 350 računara raspoređenih, uz maksimalne napore privodimo sve kraju“, rekli su u DZ.

Napomenuli su da su promijenili korisničke lozinke i da je u toku podjela novih sa uputstvom za promjenu, te potvrdili da svaki doktor mora da dođe po svoju lozinku kod administratora.

“Korisnici IZIS aplikacije, iz svih organizacionih jedinica naše ustanove su dužni, prema instrukcijama FZO Republike Srpske, lično doći i preuzeti nove korisničke lozinke kod jednog ovlaštenog administratora“, rekli su.

Doboj: IZIS radi, nekvalitetno i sporo

IZIS-om nisu zadovoljni ni u Doboju. Kažu da jeste proradio djelimično, ali da se dobar dio posla i dalje obavlja ručno.

“Pacijenti prolaze kroz IZIS i mi možemo da fakturišemo usluge, ali se i dalje recepti pišu ručno, kao i uputnice. Dakle, radi, ali nije to ono što je bilo i sve je sporije“, rekao nam je jedan medicinski radnik iz Doboja.

Međutim, u Bijeljini su nam rekli da su zadovoljni i da sistem sada radi bolje nego ranije.

U FZO su rekli da ih je Dom zdravlja Banjaluka obavijestio da će u toku ove sedmice sprovesti potrebne sigurnosne mjere.

“Javnost smo još prošle sedmice informisali da u funkciji još nije propisivanje elektronskih recepata, već se štampaju papirni, a trenutno se rade testiranja sa apotekama. Modul za laboratorije, takođe, još nije u funkciji jer su u pitanju eksterni servisi sa kojima moramo biti posebno obazrivi“, rekli su u FZO.

Inače, IZIS je zaključan od 31. decembra 2023. godine kada su hakeri u “ransomware” napadu preuzeli bazu podataka i onemogućili priustup našim administratorima. Nakon toga, IZIS je više od 15 dana bio potpuno nedostupan, a podaci o korisnicima našli su se na “dark webu” u prodaji, čemu je portal CAPITAL više puta pisao.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti