STUDENTI ODRŽALI PROTESTE

U kojim to studentskim centrima u BiH "cvjetaju ruže"?

26.01.2024. 13:28 / Izvor: N1
protesti

Udruženje studenata Studentskog centra Sarajevo organizovalo je mirne proteste ispred studentskih domova na Bjelavama i Nedžarićima.

Udruženje studenata Studentskog centra Sarajevo organizovalo je mirne proteste ispred studentskih domova na Bjelavama i Nedžarićima. Na ovaj način ukazali su na katastrofalne uvjete u domovima i traže reakciju Vlade Kantona Sarajevo. Bio je ovo povod da govorimo o uslovima u studentskim domovima i u drugim bh. gradovima.

Aldin Mešan, predsjednik asocijacije Studenata Studenskog centra Sarajevo, Selmir Durak, predsjednik udruženja Studenata Sudenjak u Tuzli, Amer Karić, predsjednik asocijacije Studenata Zenica i Kenan Begović, predsjednik Unije Studenata Univerziteta, Džemal Bijedić u Mostaru – nastojali su u razgovoru za Novi dan približiti uvjete u studentskim domovima u svojim gradovima. Njihovi dojmovi su različiti – čini se kako su problemi u Sarajevu mnogo izraženiji i složeniji u odnosu na ostale gradove.

"Kada dolazite iz manje sredine u Sarajevo, dolazite obično u nepoznanicu, ulazite u studentski dom koji ima taj neki svoj način funkcionisanja, sredina je malo specifična, jer vi dolazite u neki novi svijet. I sada kada vi ulazite u tu neku prostoriju, odnosno u mjesto, u naredni boravak, u prostoru u kojem ste vi narednih 3, 4, 5 godina, vrlo je bitno da je to neki prostor koji vama u potpunosti daje slobodu, tu neku privatnost i samo funkcionisanje. Odnosno da ima sve uslove koje treba jedan student… To su očekivanja", kazao je Mešan i dodao da je realnost sasvim suprotna:

"Pa dobijete jednu drugačiju sliku, nažalost. Evo, ja kada sam bio brucoš, došao sam u taj sedmi paviljon, koji je tad bio u znatno lošijem stanju u odnosu na sada. Prije dvije godine je bilo utopljavanje tog paviljona, pa je sad situacija nešto bolja. Došao sam u taj paviljon koji je imao staru stolariju, nije još uvijek bio utopljen. Stanje sa kupatilima u tom paviljonu je katastrofalno. Voda konstantno curi sa plafona. Morate razumjeti da vi tu imate neke električne instalacije. Nije vam ni svejedno ući u taj toalet. Zatim, inventar, namještaj, u prostoriji, odnosno u sobi je star iz nekih 70-80-ih godina. Loši madraci, svašta nešto", kazao je.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti