Plan rasta za Zapadni Balkan

Održana konstituirajuća sjednica Radnog tima u BiH za izradu Plana reformi

26.01.2024. 15:36 / Izvor: Akta.ba
VM

Održana konstituirajuća sjednica Radnog tima u BiH za izradu Plana reformi za Plan rasta za Zapadni Balkan.

Konstituirajuća sjednica Radnog tima u Bosni i Hercegovini za izradu Plana reformi za provedbu Plana rasta za Zapadni Balkan, kojim predsjeda Borjana Krišto, predsjedateljica Vijeća ministara BiH, održana je danas u Sarajevu.    

Predsjedateljica Krišto informirala je članove Radnog tima o aktivnostima koje je proveo ad hoc Radni tim na pripremi inicijalne radne verzije dokumenta Plan reformi za Bosnu i Hercegovinu, koja je ranije upućena Europskoj komisiji kao temelj za sačinjavanje indikativne liste projekata i prioriteta.

Radi se o dokumentu koji sadrži četiri prioriteta, a to su: Zelena i digitalna tranzicija, Razvoj privatnog sektora i poslovnog okruženja, Razvoj i zadržavanje ljudskog kapitala i Vladavina prava.

Predsjedateljica Krišto je istakla kako bi u dijalogu s Europskom komisijom žurno u idućem razdoblju trebala biti usuglašena finalna reformska agenda u kojoj bi bile pobrojane sve reforme, odnosno investicijski projekti i potrebna financijska sredstva za njihovu provedbu.

Taj će proces do okončanja voditi Radni tim u BiH za izradu Plana reformi za Plan rasta za Zapadni Balkan. 

Na sjednici je usuglašen Poslovnik o radu.

Radni tim čine predsjednici vlada Federacije BiH i Republike Srpske Nermin Nikšić i Radovan Višković te državni ministri vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac, komunikacija i prometa Edin Forto, finansija i trezora Srđan Amidžić te pravde Davor Bunoza, kao i entitetski ministri financija Toni Kraljević i Zora Vidović. Također, u Radnom timu je 10 kantonalnih premijera, i to Predrag Čović, Marija Buhač, Tahir Lendo, Ivan Vukadin, Nihad Uk, Edin Ćulov, Irfan Halilagić, Đuro Topić, Nezir Pivić, Nijaz Hušić i gradonačelnik Brčko distrikta BiH Zijad Nišić, kao i direktori Direkcije za ekonomsko planiranje i Direkcije za europske integracije Zoran Zeljko i  Elvira Habota.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti