Kako su postale uspješne?

BIWA, prva asocijacija žena bh. industrije, okruglim stolom ozvaničila svoju misiju

29.01.2024. 12:47 / Izvor: Akta.ba
Biwa

Inspirativne priče žena BH industrije.

BIWA je osnovana od strane četiri inžinjerke mašinstva, sa ciljem poticanja, podrške i osnaživanja žena u industriji Bosne i Hercegovine.

Misija ove jedinstvene asocijacije u BiH je stvaranje inkluzivnog okruženja kroz edukaciju, mentorstvo i partnerstva s realnim sektorom, omogućavajući ženama u bh industriji da ostvare svoj puni potencijal.

Glavni pokretač i vizija cijele priče jeste stvoriti okolinu u kojoj žene u industriji postaju istaknute predvodnice, gdje njihove vještine, znanje i iskustvo doprinose inovacijama i razvoju sektora.

Najzad, postižući ravnotežu spolova, omogućit će se ženama da se osjećaju podržano i osnaženo u svakom segmentu industrije.

Prošle sedmice je održan okrugli stol na temu: "Kako su postale uspješne? Inspirativne priče žena bh. Industrije" u organizaciji ove novopokrenute Asocijacije. 

Na ovom okruglom stolu, prvom u nizu, čak 60tak učesnika slušalo inspirativne priče govornica koje svakodnevno daju veliki doprinos bh. industriji.

Prva govornica bila je Envera Garić, Direktor za unaprjeđenje kvaliteta Hifa Oil grupacije, i neko ko je u roku od 6 godina završila 10 godina fakulteta sa izuzetnim uspjehom, stekla 3 različita zvanja, paralelno radila na više različitih poslova i uz to formirala porodicu i postala majka dvoje djece.

U industriji radi malo manje od dvije godine, a za te dvije godine napredovala je od pozicije referenta nabave, preko rukovodeće pozicije u odjelu kontrole kvaliteta do pozicije direktora za kvalitet u pet različitih kompanija.

Na temu važne uloge mentorstva u karijeri učesnike online okruglog stola je podsjetila da je "u svakoj fazi života jako bitno da imamo nekoga ko nam je uzor i primjer za tu fazu života." 

Kroz temu opisala je učesnicima da je uvijek tragala za najboljim figurama u svakoj fazi života i kroz svoj takmičarski duh pokušavala da ih stigne i prestigne u onome što oni rade.

Na taj način je konstantno imala vrstu neformalnog mentorstva.

Envera Garić

Druga govornica, Ajsa Hadžić,  je uspješno završila drugi ciklus studija na Mašinskom fakultetu u Sarajevu, a nakon toga je sticala radno iskustvo kroz rad u istraživačko-razvojnom laboratoriju za smart city tehnologije.

Odlučna u proširivanju svojih horizonta, radila je kao QA inženjer u IT struci.

Posebno se ističe njeno nedavno iskustvo iz Velike Britanije, gdje je imala privilegiju studirati na Univerzitetu u Readingu, zahvaljujući prestižnoj Chevening stipendiji.

Nakon završetka studija, Ajša je imala priliku raditi u BMWu u Oxfordu. Kao neko ko je imao priliku učiti I rasti kroz različite organizacije ističe da su "moji mentori su meni mnogo pomogli kako kroz razvijanje tehničkih vještina, učenja I poboljšanja rada u novim okruženjima, ali isto tako i na razvoju soft skills-a; kao što su vještine prezentovanja, komunkacije sa drugim ljudima i sl." 

Smatra da ne bi bila gdje jeste da nije bilo njenih mentora I njhove podrške, posebno u fazi kada dođete sa fakulteta sa mnogo znanja ali malo prakse. Njihove riječi ohrabrenja da je uredu ne znati I praviti greške pomogle su joj da mnogo napreduje u svojoj dosadašnjoj karijeri.

Ajša Hadžić

Almedina Sakić je prokurista i rukovodilac lokacije aft bosnia, za koju radi već 8 godina.

Nakon završenog Mašinskog fakulteta u Tuzli, a po preporuci profesora otišla je u Njemačku gdje je u kompaniji aft automotive GmbH radila godinu dana.

Nakon godinu dana, dobila je ponudu za povratak u BiH, gdje je aft automotive osnovala kćerku kompaniju - aft bosnia d.o.o. Ponudu je s oduševljenjem prihvatila.

Kompanija trenutno broji nešto više od 300 zaposlenih, dok aft grupacija ima preko 1000 zaposlenih u 5 zemalja na 3 kontinenta.

Pored obavljanja iznimno odgovorne pozicije, zanimljivo je spomenuti da Almedina tečno govori njemački i engleski jezik, trenutno je na master studiju i majka je jednog djeteta. Na pitanje kako vidi budućnost BH industriju I sve veći angažman žena u istoj, istaknula je da u prilično muškoj industriju njihova kompanija se posebno ističe sa činjenicom da otprilike 70% žena čini strukturu kompanije.

"Smatram da žene u industriji značajno doprinose razvoju kompanija, svojom pouzdanošću I odgovornošću. Nažalost, kod nas još uvijek vlada mišljenje da žene nisu za industriju I tehnologiju. Međutim, mi smo primjer da to I nije tako.", kaže.

Almedina Sakić

Jedna od govornica koja je kroz svoje bogato karijerno iskustvo inspirisala učesnike okruglog stola, bila je i dr. prof. Maida Čohodar Husić, profesorica na Mašinskom fakultetu UNSA.

Profesorica Čohodar Husić jedna je od omiljenjih profesorica kako studenticama, tako i studentima Mašinskog fakulteta u Sarajevu, a svoj karijerni put započela je upravo na ovom fakultetu. Najviše se zanima za modeliranje i simulacije dinamičkih sistema, robotiku, projektovanje i razvoj mehatroničkih sistema i automatizaciju.

U svim ovim poljima bh industiji doprinosi kroz različite projekte, naučne radove, knjige, ali i obrazovanje kadra. 

Podsjetila da smo svi mi savremenici Industrije 4.0, tj. doba kada se koriste savremene tehnologije temeljene na sofisticiranim znanjima.

"Bh. privreda da bi bila konkurentna na globalnom tržištu mora koristiti savremene tehnologije. U tim savremenim tehnologijama je manje snage, a više znanja. Pa, oslanjati se na tradicionalne tehnike koje su više fokusirane na snagu, one zapravo stvaraju manji profit, za razliku od ovih drugih, ako pružate takve usluge. Visoko razvijene zemlje već imaju ovu praksu. Tradicionalne tehnike koje se temelje na snazi i malo znanja se postepeno potiskuju u siromašnije zemlje.", poručila je.

prof.Čohodar Husić 

Da bi se postigla konkurentnost kroz angažman žena, profesorica Čohodar Husić ističe da je neophodno sprovoditi nekoliko aktivnosti kao što je rano uključivanje djevojčica u STEM, podsticanje na balans privatnog I poslovonog života kako bi žene imale priliku ispuniti svoju biološku ulogu, ali istaknuti se I kroz profesionalna izražavanja, donijeti političke odluke kako bi se postigla inkluzivna okruženja, te podsticati žene da ne odustaju na svom putu uspjeha.

Jedan od zaključaka okruglog stola jeste da ženama treba dati odgovornost i zadati jasan cilj, jer će one na taj način objeručke prihvatiti rad u industriju.

Kako možete podržati i postati član BIWA zajednice, te koje sve pogodnosti ostvarujete članstvom možete saznati upitom na e-mail.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti