Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo

Rekordan budžet za 2024. godinu: Obezbijeđena sredstva za infrastrukturu u kulturi

30.01.2024. 14:21 / Izvor: Akta.ba
Magoda

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenan Magoda upriličio je jučer sastanak s direktorima 13 kantonalnih ustanova kulture.

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenan Magoda upriličio je jučer sastanak s direktorima 13 kantonalnih ustanova kulture i, tom prilikom, poručio da je, osim povećanja budžeta za sve ustanove kulture za 2024. godinu, po prvi put obezbijeđeno značajno ulaganje u infrastrukturu za kulturu.

Razgovor je uz izvještaje o realiziranim projektima i aktivnostima ovih ustanova polučio odlične ideje za realizaciju novih projekata, primarno infrastrukturnih u kulturi za tekuću godinu, a koji su u velikoj mjeri već planirani.

“Od rekordnih 16 miliona KM koje je Ministarstvo obebezbijedilo za infrastukturu, planirali smo utrošiti milion KM za nabavku audioopreme za naša četiri pozorišta. Možda se nekome čini da ovo nije značajna investicija, ali zadnja audioprema kupljena je prije 40 godina. Projekti su spremni, a jedan od njih uključuje investiranje u Narodno pozorište Sarajevo. Uložit ćemo 1,5 miliona KM za restauraciju fasade i izmjenu stolarije, te oko 100.000 KM za sitne radove. Želja nam je da našim umjetnicima omogućimo najbolje moguće uslove”, poručio je ministar Magoda.

Ministar je naglasio da je povećanjem budžeta za kulturu u 2024. godini, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo pokazalo odgovornost i brigu, te spremnost da se ustanovama kulture osiguraju bolji uslovi za rad, što će na koncu rezultirati značajnim napretkom u oblasti kulture u Kantonu Sarajevo.

Pohvalio je i rad rukovodstva 13 ustanova kulture i zahvalio se što su svoje pravilnike unaprijedili i uskladili s postojećim zakonskim propisima.

“Time su stvoreni uslovi za bolji rad ustanova kulture. Radili smo na kadrovskom kapacitiranju, data je saglasnost za 69 zaposlenja. Nakon dugo vremena, zaposlenici su dobili i mogućnost napredovanja na poslu. Izrađeni su i planovi integriteta, što je izuzetno bitan korak u održavanju integriteta i transparentnosti u radu naših ustanova. Javne ustanove imaju moralnu obavezu da rade u javnom interesu i smatram da smo na dobrom putu da pokažemo našim građanima kako ozbiljno shvatamo ovu zadaću”, zaključio je ministar Magoda.

Na sastanku se govorilo i ostalim postojećim problemima i potrebama ustanova kulture, te je ministar Magoda zamolio direktore da na vrijeme pripreme i delegiraju projekte prema Ministarstvu, kako bi svi oni bili realizirani tokom ove budžetske godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti