Važan stub društva

Potpisan sporazum o sufinansiranju rada ANUBiH u iznosu od 1.500.000 KM

30.01.2024. 15:07 / Izvor: Akta.ba
ANU

Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS odobrilo sufinansiranje rada ANUBiH u iznosu od 1.500.000 KM.

Ministrica za nauku, visoko obrazovanja i mlade Kantona Sarajevo, Adna Mesihović i predsjednik Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, akademik Muris Čičić potpisali su Ugovor o finansiranju ANUBiH-a, kojim je Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS osiguralo sredstva u iznosu od 1.500.000 KM.

Ministrica Mesihović je istakla važnost podrške radu ANUBiH, ističući da Akademija s Ministarstvom i Vladom KS ima zajednički interes, a to je da podstakne i promovira razvoj nauke, umjetnosti, stvaralaštva i visokoškolskog obrazovanja.

"Potpisivanje Sporazuma o sufinansiranju rada Akademije nauka i umjetnosti BiH predstavlja našu jaku volju da učinimo sve da promocija nauke i umjetnosti u Kantonu Sarajevo bude naš imperativ. Naučne konferencije, umjetničke izložbe, predavanja, naučna istraživanja, te podrška našim akademicima je od ključne važnosti za napredak i konkurentnost u naučnim oblastima, ne samo u Kantonu Sarajevo, već i šire. Voljela bih da ovaj sporazum bude i motivacija da se potakne veći interes mladih naučnika da postanu kandidati za ulazak u Akademiju. Podrška radu Akademije za mene predstavlja i investiciju u budućnost razvoja nauke, naučnoistraživačkog rada i stvaralaštva te će, sigurna sam, uticati na to da Kanton Sarajevo u budućnosti u regionu postane jedan od centara akademskog i kulturnog razvoja", naglasila je ministrica Mesihović.

Istakla da je za Sporazum značajno da Ministarstvo ima podršku i Vlade KS, kao i Ministarstva finansija i resornog ministra, Afana Kalamujića.

Ministarstvo finansija će u ime Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS pravovremenim servisiranjem omogućiti implementaciju ovog sporazuma i neometan rad ANU BiH.

"Sporazumom čijem potpisivanju sam prisustvovao osigurana su sredstva za Akademiju nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine koja će se koristiti za isplatu akademskih nagrada, bruto plata radnicima Sekretarijata ANU BiH i za pokrivanje ostalih materijalnih troškova. Kroz praćenje i realizaciju ovog sporazuma, imat ćemo mogućnost da identifikujemo možda i nove potrebe i izazove s kojima se ova institucija suočava, te da u budućnosti kroz transparentno i odgovorno upravljanje budžetskim sredstvima KS ista na pravi način ulažemo u najveći resurs koji jedan Kanton može imati, a to je razvoj nauke, naučnoistraživačkog rada i stvaralaštva u našem Kantonu", rekao je ministar Kalamujić.

Vlada KS i Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade, te Ministarstvo finansija su potvrdili kontinuiran interes za razvoj nauke i umjetnosti u Kantonu Sarajevo, te su potpisivanjem ovog sporazuma pokazali da ANUBiH doživljavaju kao jedan od važnih stubova bh. društva, uz istaknutu posvećenost u promoviranju i podržavanju svih naučnih, naučnoistraživačkih i obrazovnih aktivnosti u Kantonu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti