Kolektivni ugovor

Vlada ZDK i Sindikat postigli dogovor: Prosvjetnim radnicima u ZDK najveće plate u FBiH

01.02.2024. 07:27 / Izvor: Fena
zdk

Osnovna plata nastavnika sa VII stepenom stručne spreme u Zeničko-dobojskom kantonu od 31. januara iznosit će 1.535,63 KM.

Predstavnici Vlade Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) i kantonalnih organizacija sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja postigli su dogovor o povećanje plaće za oko 5.600 zaposlenih prosvjetnih radnika u tom kantonu za 15 posto, počevši od 1. januara ove godine.

Kolektivni ugovor o izmjenama i dopunama važećeg kolektivnog ugovora za zaposlene u osnovnom i srednjem obrazovanju bit će potpisan u narednih 10 dana, a bit će na snazi do isteka primjene važećeg kolektivnog ugovora 31. augusta.

Predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja ZDK Selvedin Šatorović je kazao kako su dogovorom potpuno usaglasili primjenu kolektivnog ugovora, te istakao da su prosvjetni radnici ZDK-a od danas sa najvećim platama u BiH.

"Dolaskom nove Vlade ZDK i novog premijera, odmah u startu smo dogovorili da će se taj stav promijeniti i premijer je na prvom sastanku rekao da ćemo do 8. mjeseca imati najveće plate u BiH kao što je to bilo u periodu 2023. godine", kazao je Šatorović.

Zahvalio je premijeru, ministrici finansija, ministru obrazovanja i svim članovima Vlade ZDK-a, te pozvao sve vlade u FBiH da slijede pozitivan primjer Vlade ZDK-a, da vide na koji način se tretiraju zahtjevi i potrebe prosvjetnih radnika i da ih u skladu sa tim zahtjevima i rješavaju.

Predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture ZDK Đevad Hadžić također je izrazio zadovoljstvo postignutim dogovorom o povećanju plate, ali i dogovorenim povećanjem naknade za minuli rad sa 0,5 na 0,6 posto za svaku godinu radnog staža.

Premijer ZDK Nezir Pivić zahvalio je predstavnicima sindikata i prosvjetnim radnicima što su imali razumijevanja i dali Vladi prostora i vremena da izvrši analize stanja u budžetu te što je nakon Univerziteta u Zenici usaglašeno i povećanje plata za zaposlene u osnovnom i srednjem obrazovanju.

"Čast i zadovoljstvo je da smo u razgovorima sa sindikatima osnovnog i srednjeg obrazovanja dogovorili ispunjenje njihovih zahtjeva i drago nam je da smo poboljšali materijalni status uposlenika. Zadovoljni nastavnici će pružiti kvalitetnije obrazovanje našim mladim i zadovoljstvo je da imamo na današnji dan najveće plate u FBiH, iako pojedini kantoni imaju mnogo veće budžete", rekao je premijer Pivić.

Prema podacima Samostalnog sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja i odgoja FBiH, povećanjem za 15 posto, osnovna plata nastavnika sa VII stepenom stručne spreme u Zeničko-dobojskom kantonu od 31. januara iznosit će 1.535,63 KM, saopćeno je iz Press službe Vlade ZDK.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti