Alarmantno stanje

Ruglo glavnog grada: Autobuska stanica 17 godina čeka na obnovu

01.02.2024. 09:43 / Izvor: Avaz.ba
bus stanica

Prizor koji dočeka goste Sarajeva nije nimalo reprezentativan.

Autobuska stanica Sarajevo mjesto je susreta, lijepih priča, putovanja, ali i rastanaka.

Otvorena je 6. aprila 1968. godine, a u početku su autobusi u Sarajevo dolazili i odlazili s platoa ispred Željezničke stanice, dok se prodaja voznih karata vršila u auli Željezničke stanice na blagajni tadašnjeg Udruženja prevoznika drumskog saobraćaja "Bosnatransport".

Od davne 1968. godine pa do danas Autobuska stanica preživjela je razne nemile događaje, rat, granatiranje, požar, ali ništa značajnije nije uloženo u obnovu ove zgrade, pa danas izgleda gotovo pa oronulo, piše "Avaz".

Svi koji su prošli kroz Autobusku stanicu znaju u kakvom je stanju - propali asfalt, neorganizirani eksterijer, dotrajale klupe, smeće, oronuli krov, male kafane...

U suštini, sve ono što nije dostojno glavnog grada.

Općina Novo Sarajevo usvojila je 2007. godine urbanistički projekt za izgradnju novog objekta Autobuske stanice u Sarajevu. Iako su više puta najavljivali ovaj projekt, on nikada nije realiziran.

"Općinsko vijeće Novo Sarajevo je na sjednici održanoj 31. maja 2007. godine donijelo odluku o usvajanju, kao i odluku o provođenju urbanističkog projekta „Autobuska stanica Sarajevo“, kojom su utvrđeni uvjeti korištenja, izgradnje, uređenja i zaštite prostora, te način provođenja urbanističkog projekta", rekli su za "Avaz" iz Općine Novo Sarajevo.

Donošenjem navedenih odluka stvoren je preduvjet za plansko uređenje predmetnog prostornog obuhvata, čija ukupna površina iznosi 1,42 hektara, rekli su iz Općine Novo Sarajevo za "Avaz“.

"Plansko privođenje zemljišta krajnjoj namjeni, odnosno dinamika realizacije plana zavisi isključivo od investitora", ističu.

Investitor u ovom slučaju je "Centrotrans".

Čelni ljudi ove kompanije su 2017. godine na lokaciji postojeće glavne stanice najavljivali izgradnju moderno opremljene autobuske stanice, u sklopu koje će se nalaziti hotel sa 150 soba, poslovno-saobraćajni centar na 37.300 kvadratnih metara, podzemne garaže kapaciteta 400 parking mjesta te ostali potrebni sadržaji, dok bi vrijednost investicije bila oko 60 miliona KM.

Od tada pa sve do danas niko nije uradio ništa po pitanju Autobuske stanice Sarajevo, a kada će, ne zna se.

"Na osnovu uvida u službenu evidenciju, utvrđeno je da se u periodu od usvajanja detaljnog planskog dokumenta do sada kompanija „Centrotrans“ nije obratila Službi za oblast prostornog uređenja i urbanizma zahtjevom za pribavljanje urbanističke saglasnosti za izgradnju saobraćajno-poslovnog centra u neposrednoj blizini Autobuske stanice", poručili su iz Općine Novo Sarajevo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti