Ozvaničen početak

Počeo rad na Strategiji o sigurnosti pravosuđa u Bosni i Hercegovini

01.02.2024. 14:22 / Izvor: Akta.ba
VSTV

Sastanku su, osim predsjednika VSTV-a BiH, prisustvovali i predstavnici nadležnih Ministarstava pravde u BiH.

U Mostaru je, povodom izrade Strategije o sigurnosti pravosuđa u Bosni i Hercegovini, 30. i 31. januara održan sastanak Radne grupe za sigurnost pravosudnih institucija i nositelja pravosudnih funkcija Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća (VSTV) BiH.

Sastanku su, osim predsjednika VSTV-a BiH, prisustvovali i predstavnici nadležnih Ministarstava pravde u BiH uključujući i predsjednika Pravosudne komisije Brčko distrikta BiH, rukovoditelji pravosudnih institucija sa šireg područja Mostara i Trebinja, predsjednice Vrhovnih sudova FBiH i Republike Srpske, te članovi Radne grupe koja uključuje direktore i rukovoditelje sudskih policija u BiH, suce, tužitelje, predstavnika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela u BiH, navodi se u priopćenju.

"Pravosudne institucije i nositelji pravosudnih funkcija na svim razinama u BiH često su mete verbalnih napada i drugih vidova pritisaka koji za cilj imaju sprečavanje ili otežavanje vođenja postupaka koje u okvirima svojih nadležnosti poduzimaju suci i tužitelji. Stoga je Radna grupa za sigurnost pravosudnih institucija i nositelja pravosudnih funkcija u BiH u proteklom razdoblju inicirala i bila nositelj realizacije brojnih aktivnosti s ciljem podizanja stanja sigurnosti u pravosuđu BiH na višu razinu", naglasila je Biljana Simeunović, predsjedavajuća Radne grupe i članica VSTV-a.

Kazala je kako će izrada buduće Strategije osigurati identificiranje svih prisutnih problema u ovom sektoru i njihovih uzroka te dugoročno planiranje njihovog rješavanja uključivanjem većeg broja zainteresiranih strana čime će ovaj proces biti inkluzivan, sveobuhvatan i sustavan.

Kako bi nova Strategija anticipirala relevantne europske standarde i dobre prakse po pitanjima sigurnosti pravosuđa, i imajući u vidu važnost ove tematike, Radnoj grupi će pomoć pružiti tim EU4Justice projekta, koji u narednim fazama izrade ovog dokumenta planira angažirati i relevantne međunarodne eksperte. 

Aktivnost je podržana od strane EU4Justice projekta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti