Tržište rada

Neviđena potražnja za kuharima uoči sezone: Plate više od 3.000 KM

02.02.2024. 07:35 / Izvor: Avaz.ba
bih

Čak 3.000 KM mjesečno, uz topli obrok, uplatu svih doprinosa, smještaj te druge pogodnosti, mogao bi zaraditi kuhar restorana u Stocu.

Čak 3.000 maraka mjesečno, uz topli obrok, uplatu svih doprinosa, smještaj te druge pogodnosti, mogao bi zaraditi kuhar koji se zaposli u jednom restoranu u Stocu.

Toliku platu, uz dodatnu nagradu tokom ljetne sezone, u oglasu je ponudio ugostitelj Ibrahim Batan Buzaljko, piše "Avaz".

Uz silne simpatije javnosti koje je pobrao objavom takvog oglasa, Buzaljko već mjesec otad nije uspio pronaći kuhara. A potrebno mu ih je četvero.

Kako je ispričao za "Avaz", hroničan nedostatak kuhara i uopće osoblja u ugostiteljskom sektoru sve je izraženiji.

"To je strašan problem, vjerujte, a sve sam pokušao. Interesa i upita za oglas je bilo, ima i dalje, ali nekako kao da svi bježe od odgovornosti. Pravog, profesionalnog kuhara je, izgleda, nemoguće naći, pogotovo u Hercegovini", kaže. 

Nepojmljivo mu je da obrazovanje ne prati tržište rada, pa je kao primjer ukazao na činjenicu da u Stocu od dvije srednje škole nijedna ne obrazuje učenike za zanate i ona zanimanja koja su deficitarna.

Njegov primjer nije jedini. Štaviše, kao nikada ranije u Hercegovini je krenula prava pomama za kuharima, konobarima, recepcionarima, sobaricama...

Davor Krešić, poznati neumski hotelijer, kazao nam je da je još u novembru prošle godine oglasio radna mjesta za ovu sezonu.

"To je ogroman i kod nas zapravo standardni problem. Ne možete očekivati kuhare, konobare i slično iz, primjerice, Mostara, Međugorja, Sarajeva, jer sve su to turistička mjesta, a skoro podjednako tog kadra nedostaje i njima. Novac nije problem, plate koje se nude su zaista visoke, ali, jednostavno, te radne snage nema", rekao nam je Krešić.

Umjesto da se, kako je naglasio, bavi prodajom i marketingom, trenutno je prisiljen fokus držati na traženju kadra.

"Nema druge, izgleda, već da uvozimo radnu snagu iz Nepala i Bangladeša", dodao je on.

Zanimljivo je da su, prema posljednjim podacima Federalnog zavoda za zapošljavanje, kuhari među najbrojnijim zanimanjima u mnogim kantonima.

Najviše ih je u Tuzlanskom kantonu, i to 1.102, zatim u Zeničko-dobojskom, gdje ih je 781, a u Hercegovačko-neretvanskom na birou se vodi 697 kuhara.

Postavlja se pitanje vođenja takve evidencije i uopće svrhe, prenosi "Avaz".

U sklopu istraživanja tržišta rada za ovu godinu među najtraženijim zanimanjima 3. i 4. stepena SSS-a su prodavači/trgovci, konobari, bravari, zavarivači, varioci, kuhari, vozači kamiona, šivači, stolari...

Iskazana je velika potražnja za pomoćnim radnicima u proizvodnji i radnicima za jednostavne poslove.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti