Program finansira EU

Devet porodica u Ključu dobilo nove domove kroz Regionalni program stambenog zbrinjavanja

02.02.2024. 08:22 / Izvor: Akta.ba

Evropska unija je najveći donator ovog Programa, sa više od 80% učešća u finansiranju.

Devet interno raseljenih i povratničkih porodica u Ključu uselilo je jučer u svoje nove domove nakon godina boravka u privremenom smještaju.

Kuće su izgrađene u okviru Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja, koji predstavlja zajedničku inicijativu Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije za podršku miru, stabilnosti i pomirenju u regionu.

Evropska unija je najveći donator ovog Programa, sa više od 80% učešća u finansiranju.

Ključeve novih stanova uručio je šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH Johann Sattler.

"Regionalni program stambenog zbrinjavanja je osigurao 2.800 kuća i stanova za porodice u Bosni i Hercegovini, pružajući im osjećaj stabilnosti i sigurnosti, kao i nadu u bolju budućnost. Ovo su visokokvalitetne kuće izgrađene po visokim standardima gradnje i energetske efikasnosti. EU je dosljedno istinski prijatelj građanima Bosne i Hercegovine, te lojalan partner u promociji mira, stabilnosti i društveno-ekonomskog razvoja. Važno je da nadležni u BiH preduzmu korake ka završetku preostalih 300 kuća i stanova u okviru Programa koji nisu još izgrađeni", izjavio je Sattler.

Ukupna vrijednost novoizgrađene stambene zgrade u Ključu je oko 922.000 KM, od čega je Evropska unija osigurala 848.000 KM, a Općina Ključ 74.000 KM.

Ukupno, Regionalni program stambenog zbrinjavanja je dodijelio 123 miliona KM za Bosnu i Hercegovinu, te osigurao domove za oko 9.000 izbjeglica, raseljenih lica i povratnika.

Načelnik Općine Ključ Nedžad Zukanović istakao je značaj ovog projekta, kojim su osigurani bolji uslovi za budući život korisnika.

"Ovim je ljudima omogućena bolja budućnost, kvalitetniji život, a nadamo se da će u buduće biti i još bolje.", rekao je Zukanović.

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Nerin Dizdar rekao je ovaj program pokazatelj kako se na konkretan način pomaže ljudima.

"Drago mi je da možemo širom BiH u ovakve objekte smjestiti naše najugroženije sugrađane. Ovi projekti najbolje pokazuje ko su ključni partneri i prijatelji BiH, a to je EU. U ovim objektima se nije štedjelo na kvaliteti, i ovaj projekat je rezultat naše iznimne saradnje, podrške i povjerenja.", poručio je Dizdar.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH je bilo vodeća institucija u Bosni i Hercegovini u smislu realizacije Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja.

Ministarstvo je povjerilo realizaciju potprojekata Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica, Sekretarijatu Republike Srpske za raseljena lica i migracije i Odjeljenju za raseljena lica, izbjeglice i stambena pitanja Vlade Brčko distrikta BiH.

Jedna od korisnica koja je danas dobila ključeve svog novog doma, Sabina Halilović, istakla je veliki značaj ovog programa za sve korisnike.

"Godinama živimo kao podstanari i jako smo sretni što smo napokon riješili svoje stambeno pitanje. Želim da se zahvalim svima koji su učestovali u relizaciji ovog programa, te i zaželim svima koji su u sličnoj situaciji kao ja da i oni riješe svoje stambeno pitanje", kaže Halilović.

Više informacija o Regionalnom programu stambenog zbrinjavanja je dostupno ovdje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti