Revolucionaran napredak

2024. je godina integrisanja umjetne inteligencije u poslovanje i način življenja

02.02.2024. 11:32 / Izvor: Akta.ba
ai

Naš sagovornik Sabahudin Murtić, koji kreira sadržaj uz pomoć AI-a, to uspoređuje sa dolaskom smartphone mobitela i društvenih mreža.

Prošlu godinu u svijetu umjetne inteligencije obilježilo je korištenje Chata GPT. Nakon što ga je Open AI objavio javilo se veliko interesovanje za njegovim korištenjem.

Prvi put nam je ova tehnologija postala pristupačna na individualnom nivou. Dobili smo mogućnost da vlastitu kreativnost spojimo sa umjetnom inteligencijom. Tako je umjetna inteligencija došla u fazu revolucije.

Sabahudin Murtić, naš sagovornik koji kreira sadržaj uz pomoć AI-a, to uspoređuje sa dolaskom smartphone mobitela i društvenih mreža.

"U narednom periodu, biće nezamislivo da neko ne koristi ovu tehnologiju u svakodnevnim aktivnostima. Napredak ove tehnologije je došao do faze u kojoj je skoro 70% stvari moguće automatizovati. S obzirom na to da smo u mogućnosti ubaciti sve podatke o nama u jednu bazu podataka, u suštini dobijamo "najboljeg prijatelja koji zna sve o nama i najbolje nas poznaje" ", pojasnio je Sabahudin.

Prompt, odnosno način na koji dajemo inpute je napredovao u velikoj mjeri, te samim time dobijamo i kvalitetne outpute.

"U naredne dvije godine očekujem da ćemo se doći u fazu da na osnovu nekoliko jednostavnih uputa dobijemo gotov projekt. Onaj za koji nam je nekad trebalo nekoliko mjeseci da bi se uspješno realizovao“, naglasio je.

Prošle godina je bila faza eksperimentisanja i učenja za umjetnu inteligenciju. Ova godina je ističe Sabahudin faza građenja i integrisanja AI-a u sve faze poslovanja i načina življenja.

sabahudin

Sabahudin Murtić

Najveći igrači u svijetu umjetne inteligencije

Najveći igrači u ovom svijetu, osim Chat GPT su:

Copilot (Miscrosoftov alat) kojeg smo svi primjetili u našem desnom gornjem uglu i koji je sličan ChatGPT-u.  Razlog je taj što je upravo Microsoft najveći investitor u Open Ai.

"Sada je kompletan office paket automatizovan, gdje npr. jednu prezentaciju u Power Pointu možete uraditi tako što napišete naslov te prezentacije. Tako da uz Copilot možete jednostavno vršiti strukturu vaših informacija, i mnogo je vizuelno privlačniji za korištenje od ChatGPT", pojasnio je.

Bard (Google) je odličan za istraživačko novinarstvo.

"U usporedbi sa ChatGPT, Bard koristi informacije koje su uvijek aktuelne. Može da vam da preciznije odgovore ukoliko nešto istražujete što se desilo u skorijoj prošlosti", istakao je.

Perplexity je promijenio iskustvo pretraživanja internetom.

"Više ne morate da pretražujete preko Googla. Morali ste otvoriti nekoliko stranica kako bi došli do informacije. Sa ovim alatom, ukucate ono što tražite i dobijete sažetak o toj temi i sve linkove koji su objavljeni isključivo za tu temu. I besplatan je za ove radnje", naglasio je.

Taskade je alat uz pomoću kojeg možete da vodite kompletnu kompaniju ili projekat.

"Iako ne spada u kategoriju velikih kompanija moj je omiljeni alat. UI ove stranice je nevjerovatno praktičan. Svoje zadatke ili ciljeve možete prikazati na više načina( kao npr, RoadMap, horizontalni prikaz, vertikalni prikaz i slično).", pojasnio je.

Također, ovaj alat ima čitavu vojsku AI Agenata koje možemo koristit za svaku aktivnost. Radi na principu Open AI koda.

Claude.ai još uvijek nije dostupan u našoj zemlji ukoliko ne koristimo VPN.

ai

Dostignuća umjetne inteligencije

Umjetna inteligencija pokazuje zapanjujuću sposobnost za "vizualizaciju" i razumijevanje svijeta oko sebe. Modeli računarske vizije mogu sada prepoznati objekte, ljude, lica, a čak i izvlačiti emocije iz slika i videa.

"Ova tehnologija ima brojne primjene, od autonomnih vozila do medicinske dijagnoze", pojasnio je Sabahudin.

Umjetna inteligencija može razumjeti i generirati ljudski jezik na nevjerovatno sofisticiran način. Chatbotovi i virtualni asistenti poput Siri i Alexa postaju sve pametniji i korisniji, dok softver za prevođenje jezika postiže sve bolje rezultate.

AI se koristi i za analizu medicinskih slika, otkrivanje lijekova, razumijevanje bolesti i prilagođavanje liječenja pojedinačnim pacijentima. Također se koristi za istraživanje u domenima poput astronomije, fizike i klimatskih promjena.

"Ima širok spektar primjena i u drugim oblastima, uključujući finansije, marketing, proizvodnju, pravo i obrazovanje. Na primjer, AI se koristi za prepoznavanje prevara, prilagođavanje reklama korisnicima i razvijanje personalizovanih obrazovnih iskustava", naglasio je.

Iako je AI već mnogo toga postigla, to je tek početak smatra naš sagovornik. U budućnosti možemo očekivati još revolucionarnije napredovanje u ovoj tehnologiji. Pomoći će nam da riješimo neke od najvećih svjetskih problema i poboljšamo naše živote na brojne načine.

inteligencija

Umjetna inteligencija ima i brojne nedostatke

Koliko god dobrih strana imala umjetna inteligencija ona sa sobom nosi i loše strane. Jedan od ključnih rizika su prevare.

"Veoma je lahko manipulisanje. Bukvalno možete klonirati određenu osobu izgledom i glasom. Tako se otvara mogućnosti za različite manipulacije", istakao je.

Ostale negativne posljedice naš sagovornik je svrstao u 3 kategorije.

Gubitak poslova

Automatizacija kroz AI može dovesti do gubitka poslova u određenim sektorima.

"Zato je važno da se razviju politike i programi za obuku i prekvalifikaciju radnika kako bi se ublažili ovi efekti", kazao je.

Etičke dileme

Kako AI postaje sofisticiranija, suočavamo se sa sve većim etičkim dilemama i pitanjima kao što su odgovornost, transparentnost i zaštita autorskih prava.

"Potrebno je razviti etičke okvire za razvoj i primjenu AI. Vlade moraju odigrati ključnu ulogu u svemu tome. Također, dodao bih da je pokrenuta tužba protiv Open Ai i još nekoliko većih kompanija zbog zloupotrebe podataka i neadekvatne zaštite autorskih prava. Vidjet ćemo šta će se tu desiti, i to će se uveliko odraziti na tržište u globalu", pojasnio je.

Egzistencijalna prijetnja

Neki ljudi izražavaju strah da bi superinteligentna AI mogla predstavljati egzistencijalnu prijetnju za čovječanstvo.

"To je i dalje hipotetički scenario, ali važno je da se ove mogućnosti razumiju i da se mjere za ublažavanje rizika razviju proaktivno", istakao je.

Suština je da je umjetna inteligencija moćna tehnologija sa velikim potencijalom za dobro, ali i sa određenim rizicima.

"Važno je da razvijemo svijest i koristimo AI na odgovoran i etički način kako bi maksimalno iskoristili njene koristi i minimizirali njene rizike", poručio je Murtić.

E.O.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti