Važni sastanci

Hamzić, Hrvić i Mioč u posjeti Svjetskoj banci: Unapređenje ekonomskih veza i saradnje

03.02.2024. 08:12 / Izvor: Akta.ba

Snažna opredijeljenost za dalje unapređenje ekonomskih veza i saradnje između Bosne i Hercegovine i međunarodnih finansijskih institucija.

U posjeti Svjetskoj banci i članici IFC - Međunarodne finansijske korporacije bili su predstavnik AmCham BiH Nedim Hamzić, zajedno sa Rusmirom Hrvićem (AS Holding) i Borom Miočem (Erkona) u Washingtonu D.C.

Bosna i Hercegovina je dobila značajnu podršku u svom ekonomskom razvoju i implementaciji reformi kroz različite projekte od kada je postala članica Svjetske banke 1996. godine.

"Bila mi je izuzetna čast posjetiti Svjetsku banku i člana grupe IFC – Međunarodne finansijske korporacije, zajedno sa predstavnicima AmCham BiH Nedimom Hamzićem i Borom Mioč. Svjesni smo i zahvalni na podršci koju Svjetska banka pruža Bosni i Hercegovini u ekonomskom razvoju, te sam uvjeren da će strategija ulaganja u privredu i zelenu ekonomiju u Bosni i Hercegovini postati još intenzivnija u narednom periodu.", izjavio je tokom posjete, Rusim Hrvić, generalni direktor AS Holding-a.

Ova posjeta naglašava snažnu opredijeljenost za dalje unapređenje ekonomskih veza i saradnje između Bosne i Hercegovine i međunarodnih finansijskih institucija.

"Radujemo se kontinuiranoj podršci i partnerstvu sa Svjetskom bankom i IFC-om, vodeći naprijed ekonomske, zelene i reformske agende naše zemlje.", poručili su iz AmCham-a.

Nešto ranije, generalni sekretar AmCham BiH, Nedim Hamzić je prisustvovao i značajnom događaju "Okrugli sto o izgledima za unapređenje ekonomskih i trgovinskih odnosa između Sjedinjenih Američkih Država i Bosne i Hercegovine".u Ambasadi Bosne i Hercegovine u Washingtonu.

Skup je okupio impresivan spisak učesnika - Nj.E. Sven Alkalaj - ambasador BiH u Sjedinjenim Američkim Državama, Vedran Lakić - ministar energetike, rudarstva i industrije Federacije BiH, među kojima su istaknuti poslovni lideri Rusmir Hrvic (AS Holding), Boro Mioč (Erkona) i Benjamin Tikvina (IMBiH), kao i cijenjeni predstavnici Stejt departmenta SAD-a, Svjetske banke, Privredne komore SAD-a, Ministarstva trgovine SAD-a i američke korporacije za finansije za međunarodni razvoj.

Tokom sastanka, generalni sekretar Hamzić je istakao neophodnost saradnje dvije poslovne zajednice te važnost bilateralnog umrežavanja putem ovakvih foruma za stvaranje B2B mogućnosti i razmjenu misija za robu i usluge.

Ovaj događaj označava ključni korak ka produbljivanju ekonomskih i trgovinskih odnosa između Sjedinjenih Država i Bosne i Hercegovine.

"Ovo je uzbudljivo vrijeme za obje nacije dok istražujemo nove puteve za saradnju, podstičući zajednički rast i prosperitet. Gradimo čvršće mostove između naših poslovnih zajednica.", poručuju iz AmCham-a.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti