Veliki problem

Šef Ureda za borbu protiv korupcije USK: Korupcija koči razvoj države

03.02.2024. 10:48 / Izvor: Avaz.ba
usk

BiH je jedna od vodećih zemalja EU po prisustvu korupcije.

Vlada Unsko-sanskog kantona (USK) nedavno je imenovala Adelu Tabaković za šefa Ureda za borbu protiv korupcije u ovom kantonu.

Povodom toga Tabaković je govorila za "Dnevni avaz“, istaknuvši da je BiH, prema podacima Transparency Internationala, jedna od vodećih zemalja EU po prisustvu korupcije.

"Zastupljenost korupcije zasigurno ometa i zaustavlja progres kako političkog tako i administrativnog aparata u BiH. Osnivanje ovog ureda smatramo važnim korakom i spremnošću da se korupcija kao pojava značajno smanji. Uspostava ovakve vrste ureda, kao i zakoni koji su doneseni ili su u fazi pripreme, omogućit će nam efikasniju borbu protiv korupcije, njenu detekciju i konačno suzbijanje na području USK. U narednom periodu, vjerovatno nakon donošenja budžeta USK, nastojat ćemo uspostaviti Ured u punom kapacitetu. Pod tim se podrazumijeva upošljavanje kvalitetnih kadrova koji su opredijeljeni da se s ovim problemom uhvate ukoštac.", kazala je Tabaković.

Na pitanje koliki je zapravo problem korupcija u našoj državi, Tabaković je kazala da se korupcija može smatrati jednim od najvećih faktora kočenja razvoja jedne države.

"Mreža koruptivnih radnji može se uplesti u sve pore društveno-političkog života. Takvoj mreži nikada nije u interesu da se donose kvalitetni zakoni koji će omogućiti napredak, transparentnost i odgovornost. Naime, različiti izvori u BiH, uključujući izvještaje međunarodnih i lokalnih nevladinih organizacija, ukazuju na prisutnost korupcije na različitim nivoima društva i u različitim sektorima", kazala je Tabaković.

Naglasila je kako je, uprkos naporima koji su učinjeni kako bi se suprotstavili korupciji, i dalje potrebno raditi na jačanju pravosudnog sistema, poboljšanju transparentnosti, jačanju institucionalnih kapaciteta i promicanju odgovornosti kako bi se smanjila korupcija u BiH.

Kako je izjavila za "Avaz", Tabaković, za Ured za borbu protiv korupcije u narednom periodu primarna će biti implementacija Zakona o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini nosilaca javnih funkcija u USK, koji je stupio na snagu 2021. godine.

"Odnosno uspostavljanje registra imovine nosilaca javnih funkcija i rukovodećih državnih službenika, te registra poklona. U toku je podnošenje prijava nosilaca javnih funkcija i rukovodećih državnih službenika, koje će nakon analiza biti unesene u registar imovine koji će biti javno dostupan. Nakon prve faze Ured je u obavezi izvršiti provjeru imovine nosilaca javnih funkcija za 200 osoba na godišnjem nivou. Nakon uspostave prethodno navedenih registara, Ured će uspostavljati i druge registre kojima će se unaprijediti transparentnost rada institucija na području USK", istakla je Tabaković.

"Ured će težiti uspostavi jedinstvenog antikoruptivnog informacionog sistema, što je i jedna od aktivnosti definiranih Strategijom za borbu protiv korupcije USK za period 2023. – 2027. godina", rekla je Tabaković.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti