Visoke temperature

Zalihe snijega i topovi drže bh. skijališta u životu

06.02.2024. 09:05 / Izvor: Oslobođenje
ski sezona

Neobično visoke temperature negativno utječu na sezonu, ali većina bh. skijališta još obezbjeđuje funkcionalnost staza korištenjem topova i zaliha.

U cijeloj Bosni i Hercegovini će se u narednim danima zadržati neobično visoke temperature, koje će doseći čak i 16 stepeni Celzijusa, piše Oslobođenje. 

U Bosni, odnosno centralnim i sjevernim krajevima naše zemlje, prema prognozi meteorologa, zadržat će se umjereno do pretežno oblačno, dok na jugu i jugozapadu zemlje u narednim danima možemo očekivati nešto lakše padavine.

"Za dane vikenda će to biti nešto intenzivnije padavine, naročito na jugu, a te padavine će se polako širiti i na ostatak države. Početak naredne sedmice će i dalje biti nestabilan, uz prisustvo kiše, a već sredinom sedmice prema sadašnjim pokazateljima trebalo bi da dođe do pada temperature, koji bi trebao usloviti padavine u obliku snijega", kazao je za Oslobođenje Dženan Zulum, klimatolog Fedralnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ).

Iako mnogi uživaju u neobično toplim danima, natprosječno visoke temperature negativno utječu na funkcionalnost skijaških staza na bh. planinama.

"Mi ovisimo isključivo o prirodnim padalinama, tako da naše skijalište, nažalost, nije spremno za skijaše. Imamo taman dovoljno snijega za sankanje, što posebno raduje mlađe posjetitelje, a uživaju i oni stariji. S obzirom na manjak sezonske atrakcije, prilagođavamo se ponudom kako bi naši posjetitelji maksimalno uživali. Imamo veliko dječije igralište, na kojem naši najmlađi posjetitelji mogu uživati u nesmetanoj igri. Također, naši posjetitelji uživaju u domaćoj gastronomskoj ponudi, kao i šetnjama i planinarenju", kazao nam je Gabrijel Lebo iz Blidinje Ski-resorta.

S druge strane, na Jahorini je jučer bio 73. dan kontinuiranog rada skijališta.

Omogućeno je to sistemima za vještačko osnježivanje, koji su pored natprosječno visokih temperatura uspjeli obezbijediti dovoljno dobre uslove na stazama.

"Od ovog sistema za osnježivanje, koji pokriva sve staze, ne dolaze prihodi samo od ski-karata nego od njega zavise i hotelijeri sa smještajnim kapacitetima, ski-rentali, iznajmljivači ski-opreme... Dakle, cijela lokalna zajednica ima koristi od ove investicije", kaže Milena Čeremidžić iz OC-ja Jahorina.

Na Bjelašnici je jučer u toku dana mjerena temperatura od dva stepena Celzijusa, dok je visina snijega na stazama iznosila oko 40 centimetara.

Iako sistemi za vještačko osnježivanje na ovoj planini nisu u funkciji još od prošle sedmice zbog visokih temperatura, staze su još otvorene i adekvatno pripremljene za sve posjetitelje.

"Danas nam je 58. skijaški dan i vidljivost na stazama je dobra, te su one adekvatno pripremljene za sve nivoe skijaškog iskustva. U narednom periodu najavljeni su nepovoljni vremenski uslovi, ali s obzirom na to da su i dosadašnji bili promjenljivi, nisu naročito utjecali na naš rad. Također, naši posjetioci će u narednom periodu, odnosno od utorka do subote, imati priliku uživati i u noćnom skijanju",kaže Aida Memović iz ZOI-ja 84.

Na kupreškim skijalištima staze su još funkcionalne, a prema riječima upravitelja, to je omogućeno zbog prethodno napravljenih zaliha snijega.

"Budući da smo napravili dovoljne zalihe snijega, stanje na stazama je još dobro. Na mjestima gdje se pojavi manjak, gdje snijega nedostaje, mi imamo zalihe koje navučemo. Što se tiče ovog neobično toplog perioda koji je ispred nas, vjerujemo da ćemo ga prebroditi uz vrlo malo problema", rekao je za Oslobođenje Ivan Bagarić iz Adria Ski-centra.

Na Vlašiću je jučer izmjereno 30 centimetara snijega.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti