KCUS traži ljekare

Pacijenti zavise od (pre)ostalog kadra pod političkim uticajem od kojeg nema puno koristi

06.02.2024. 09:48 / Izvor: Oslobođenje
KCUS

Gdje sad naći pedeset specijalista za KCUS?

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu protekle sedmice raspisao je konkurs za popunu upražnjenih radnih mjesta, 49 ljekara specijalista i 13 medicinskih sestara - tehničara.

Radi se, kako su kazali u ovoj medicinskoj ustanovi, o upražnjenim radnim mjestima odlaskom radnika u penziju ili napuštanjem ove zdravstvene ustanove.

Također, navode kako je Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo obezbijedio finansijska sredstva za plate ljekara specijalista i medicinskih sestara i tehničara.

Imajući u vidu poražavajuću činjenicu da su mnogi ljekari napustili posao i otišli u evropske zemlje, ali i širom svijeta, dok su drugi radno mjesto pronašli u drugim zdravstvenim ustanovama KS-a, postavlja se pitanje gdje danas pronaći 50 ljekara za pozicije u najvećoj zdravstvenoj ustanovi u našoj zemlji?

"Mi smo rastjerali dobre ljekare, mlade ljekare, hrabre ljekare. Oni su otišli na Zapad, ne samo zbog plata nego i opštih uslova u kojima se nalazi zemlja, zbog neperspektivnosti. Teško je danas naći mladog, hrabrog, dobrog ljekara, odlučnog i spremnog da uđe u izazov", naglašava dr. Harun Drljević, specijalista hirurg iz Kantonalne bolnice Zenica i bivši predsjednik Ljekarske komore Federacije BiH.

Tvrdi kako je danas ostao ljekarski kadar koji je, kako kaže, uglavnom vezan za političke stranke i uticaje, a od kojeg pacijenti nemaju puno koristi.

Kada je riječ o platama ljekara i ostalog medicinskog kadra, iznosi podatak iz Zeničko-dobojskog kantona - ljekari specijalisti primaju od 2.800 do tri-četiri hiljade maraka.

U Kantonu Sarajevo, tvrdi, plate su i veće.

Predsjednik radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo Senad Sadiković za Oslobođenje kaže kako su iznenađeni da se traži tako mali broj medicinskih sestara i tehničara, cijeneći kako Kantonu Sarajevo treba puno više ovog kadra.

"Medicinskih sestara i tehničara u zdravstvenim ustanovama treba puno više. Sada se dešava da nam je samo jedna medicinska sestra na 20 pacijenata", govori Sadiković.

Navodi i neke nelogičnosti kada se radi o prijemu ljekara specijalista na upražnjena radna mjesta u KCUS-u.

"Malo su nam nelogične neke specijalizacije, primjera radi, za specijalistu transfuziologa. KCUS uopšte nema kliničku transfuziju, tako da mi nije jasno zašto traže tog ljekara specijalistu jer Zavod za transfuzijsku medicinu FBiH ima svoju kliničku transfuziju u okviru KCUS-a", ističe Sadiković.

Kada se radi o platama ljekara u Kantonu Sarajevo, one su iste u javnim zdravstvenim ustanovama po kolektivnom ugovoru, s tim da ljekari u KCUS-u imaju plaćene dežure.

Podsjeća kako je veliki broj ljekara otišao iz ove zdravstvene ustanove zbog prošlog menadžmenta i strukture.

"Međutim, koliko imam informacija, neki su počeli da se vraćaju u KCUS, tako da će sigurno u narednom periodu biti nekih promjena", priča Sadiković.

Na pitanje kako osigurati pomenuti broj ljekara specijalista u najvećoj bh. zdravstvenoj ustanovi kada dosta njih odlazi raditi u privatne zdravstvene ustanove, Sadiković kaže da svi idu tamo gdje im je povoljnije.

"U jednom trenutku je povoljnije da imamo privatni sektor, da se takmičimo sa njim kako bismo poboljšali uslove u javnom sektoru", zaključio je Sadiković za Oslobođenje. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti