Prijatelji zapadnog Balkana

Schmidt: Hitni prioritet je vraćanje povjerenja javnosti u izborni sistem

06.02.2024. 12:24 / Izvor: Fena
OHR

Institucije BiH moraju djelovati efikasno i u punom kapacitetu kako bi rješavale i druge prioritete da bi BiH

Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Christian Schmidt, na sastanku prijatelja zapadnog Balkana u Rimu govorio je o ključnim izazovima, saopćeno je iz Ureda visokog predstavnika (OHR) u Bosni i Hercegovini.

Ovom sastanku "Grupe prijatelja zapadnog Balkana" prisustvovali su i ministri vanjskih poslova Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije, Srbije, a teme su bile ekonomske perspektive i evropske integracije regiona.

Visoki predstavnik se također sastao s Alexanderom Schallenbergom, ministrom vanjskih poslova Austrije, Elmedinom Konakovićem, ministrom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, kao i s Janom Marianom, zamjenikom ministra vanjskih poslova Češke Republike. Razgovarao je s njima o političkoj situaciji u BiH i regionu zapadnog Balkana.

Izjavio je da će otvaranje pristupnih pregovora biti jedinstvena prilika za Bosnu i Hercegovinu.

"Vraćanje povjerenja javnosti u izborni sistem je hitni prioritet za organe vlasti u BiH. Stoga je potrebno u kratkom roku provesti reforme s ciljem poboljšanja integriteta izbora kako bi bila osigurana uspješna organizacija lokalnih izbora zakazanih za oktobar ove godine", kazao je Schmidt.

Naglasio je da institucije BiH moraju djelovati efikasno i u punom kapacitetu kako bi rješavale i druge prioritete da bi BiH na proljeće mogla zvanično započeti pregovore o članstvu u Evropskoj uniji.

Visoki predstavnik je zahvalio za produktivni razgovor tokom sastanka, kao i za jačanje regionalnog opredjeljenja za pozitivne političke procese i za ostvarivanje zajedničkih ciljeva država zapadnog Balkana na njihovom putu ka integraciji u Evropsku uniju.

Inicijativu "Prijatelji zapadnog Balkana" pokrenuli su 2023. godine Austrija, Hrvatska, Češka, Grčka, Italija, Slovačka i Slovenija kako bi bili ubrzani pristupanje Evropskoj uniji i integracija regiona.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti