UZ PROGRAM PODRŠKE

Sve više mladih TK koji su se odvažili pokrenuti vlastiti biznis

07.02.2024. 11:56 / Izvor: Akta.ba
impakt

Vlada TK i resorno ministarstvo su u 2023. godini izdvojili 260.000 KM za podsticanje poduzetničkog duha i pomoć mladim poduzetnicima.

U cilju sagledavanja rezultata programa podrške razvoju poduzetništva danas su Ministarstvo za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona i Fondacija IMPAKT organizovali sastanak sa mladima koji su u protekloj godini krenuli u poduzetničke vode. Vlada Tuzlanskog kantona i resorno ministarstvo su u 2023. godini izdvojili 260.000 KM za podsticanje poduzetničkog duha i pomoć mladim poduzetnicima. 

"Mi nudimo i mentorsku podršku našim mladima i zajedničkim snagama pokušavamo riješiti probleme. Ovaj sastanak je jedan vid druženja, upoznavanja i svečani trenutak gdje ćemo dati akcenat na mlade. Želimo da se u 2024. godini uključe i dvije lokalne zajednice, Živinice i Gradačac, koje nisu bile obuhvaćene projektom jer je na ovoj stavci ostalo 40.000 KM", kazao je ovom prilikom ministar za kulturu, sport i mlade Damir Gazdić.

Program IMPAKT inkubator poslovnih ideja Tuzlanskog kantona obuhvata program poduzetničke obuke te finansijsku, stručnu, mentorsku i promotivnu podršku za mlade na području 11 lokalnih zajednica u Tuzlanskom kantonu a realizuje se i kroz angažman Službe za zapošljavanje TK. 

Prema riječima izvršnog direktora Fondacije IMPAKT Senaida Đoze u velikom broju lokalnih zajednica je 100% održivost biznisa što znači da su mladi odlučili nastaviti razvijati poslove koje su pokrenuli zahvaljujući početnom "vjetru u leđa“.

Ajdin Begović iz Čelića bavi se pčelarstvom i zahvalan je na poticaju čiji značaj u početku nije shvaćao.

"Moja zamisao prvenstveno je bila samo da uzmem novac jer sam mislio da znam sve o biznisu koji želim pokrenuti. Tek kroz samu obuku mentora koji su dolazili sedmično i podučavali nas shvatio sam da je ipak vrjednije ono što smo naučili kroz njihovo mentorstvo. Što su nam pokazali šta je najvažnije, da steknemo uslove za razvijanje određenog biznisa. Finansijska podrška veoma je bitna ali mentorstvo i znanje koje smo dobili od njih je neprocjenjivo", kazao je Begović.

Lejla Burgić iz Tuzle u avgustu je pokrenula edukacijsko-rehabilitacijski kabinet, prvi takav registrovan na području TK. 

"Ono što je meni bilo jako važno je da sam tada kao mlada osoba dobila podršku IMPAKT Fondacije uz podršku Vlade TK i Grada Tuzle. To je prije svega finansijska podrška koja je za mladog biznismena jako značajna ali mnogo značajnija je mentorska podrška i sama atmosfera koju Vlada TK zajedno sa Gradom Tuzla stvara za mlade poduzetnike. Mi možemo koristiti i druge resurse, javne pozive i druga sredstva koja su namijenjena za našu podršku", naglasila je Burgić.

U ovoj godini, prema riječima ministra Gazdića, očekuju se izvjesna povećanja sredstava namijenjenih mladima te je također omogućeno da putem Ministarstva privrede TK, koje je u saradnji sa IMPAKT Fondacijom kreiralo biznis akcelerator, apliciraju i oni stariji od 35 godina.

Ovu je priliku iskoristio i izvršni direktor Fondacije Đozo pozvavši generalno sve građane TK.

"Pozivam ih da dođu sa svojim poslovnim idejama, da ih testiraju, da napravimo analizu izvodljivosti poslovnih ideja i zajedno kroz dva mjeseca da dođemo do krajnjeg odredišta a to je da imamo održive poslovne poduhvate."

 

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti