Partner i podrška

Ambasador Reilly u posjeti Vladi ZDK: Puna podrška investiciji Adriatic Metals u Varešu

07.02.2024. 14:19 / Izvor: Akta.ba
zdk

U ZDK trenutno u toku realizacija nekoliko investicija iz Ujedinjenog Kraljevstva.

Ambasador Ujedinjenog Kraljevstva u Bosni i Hercegovini Julian Reilly boravio je u službenoj posjeti Zeničko-dobojskom kantonu gdje se sastao s premijerom Nezirom Pivićem i ministrima u Vladi te predsjedavajućim Skupštine Ćazimom Huskićem.

Ambasador Reilly je istakao da Ujedinjeno Kraljevstvo pruža punu podršku sigurnosti, stabilnosti i integritetu Bosne i Hercegovine te da će nastaviti djelovati u tom pravcu.

Posebno je naglasio važnost Zeničko-dobojskog kantona gdje je u toku realizacija nekoliko investicija iz Ujedinjenog Kraljevstva, od kojih je najveća ulaganje Adriatic Metalsa u oživljavanje rudarenja u Varešu, koje će zasigurno pozitivno utjecati na privlačenje novih investicija u BiH.

Pocrtao je da je veoma važno da BiH ostane stabilna i uspješna te posvećena globalnim integracijama, naglasivši da posvećenost vlada djelima koja vraćaju nadu građanima i ekonomsku sigurnost imaju punu podršku Ujedinjenog Kraljevstva.

Premijer Pivić je upoznao ambasadora sa stanjem u Zeničko-dobojskom kantonu kao i ključnim aktivnostima i planovima Vlade, koja ove sedmice puni prvih 100 dana rada.

Naglasio je da su sigurnost, stabilnost i razvoj ključni prioriteti, te da je Vlada u prvih 100 dana rada stvorila uslove za nesmetanu realizaciju planiranih projekata i mjera u 2024. godini.

Istakao je da je privreda u posebnom fokusu Vlade, jer želi nastaviti jačati konkurentnost domaćih kompanija istovremeno stvarajući uslove za privlačenje novih ulaganja iz cijelog svijeta.

Naglasio je da Vlada ZDK-a pruža maksimalnu podršku rudniku "Adriatic Metals" u Varešu, koji će zvanično biti pokrenut 05. marta, jer ova najveća poslijeratna investicija u BiH donosi korist, prije svega općini Vareš, ali i cjelokupnoj ekonomiji ZDK-a, FBiH i države BiH, a ujedno ovaj kanton vraća u fokus velikih zapadnih investitora, što će vrlo brzo promijeniti ekonomske prilike i značajno poboljšati našu vanjsko-trgovinsku bilansu.

Naveo je da je "Adriatic Metals" do sada uložio ogromna sredstva u studije, analize, ali i tehnologije koje imaju za cilj nulti uticaj na okoliš i u tome je lider u Bosni i Hercegovini te dobar primjer drugim kompanijama.

Sve su to, naglasio je, registrirale nadležne institucije ove države i izdale sve potrebne dozvole za rad, pogotovo one koje se tiču zaštite okoliša, a sve dok je tako ova kompanija će u Vladi Zeničko-dobojskog kantona imati partnera i podršku.

Rekao je da je u fokusu Vlade borba protiv korupcije te da se kroz sveobuhvatni pristup borbi protiv korupcije vrati povjerenje građana u institucije te osigura potpuna transparentnost procesa koji se odvijaju u ovom kantonu.

Među ključnim prioritetima Vlade je i jačanje zdravstvenog sektora, a prije svega Kantonalne bolnice Zenica, kao najjvažnije javne zdravstvene ustanove u ovom kantonu, ali da su zbog vlasničke tužbe Grada Zenice zaustavljeni razvojni projekti u ovoj ustanovi, prije svega, Projekat poboljšanja energetske efikasnosti i Interventna kardiologija.

Najavio je da će Vlada uskoro objelodaniti viziju i nove planove za razvoj Kantonalne bolnice Zenica.

Premijer se zahvalio Vladi Ujedinjenog Kraljevstva na kontinuiranoj podršci Bosni i Hercegovini, istakavši da želi da Ujedinjeno Kraljevstvo ostane najbolji partner i prijatelj te da zajedno nastave raditi na projektima značajnim za budućnost Bosne i Hercegovine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti